10 moduri in care te poti dezvolta prin Public Speaking

La varsta de 16 ani am spus pentru prima data DA unei ocazii de Public Speaking. Nu imi doream sa fac asta. Nu imi placea sa vorbesc in public si ma inspaimanta cumplit ideea ca voi fi in fata a 20 de colegi care o sa rada de mine cu prima ocazie.

Pana astazi am vorbit la peste 7000 de oameni si am peste 1100 de ore de vorbit in public. In tot acest timp am descoperit ca vorbitul in public nu este atat de infricosator precum pare.

Sa vorbesti in fata unui public nu inseamna doar sa ai o prezentare placuta in fata unui grup de persoane.
E mai mult decat atat.

Este o imbinare de abilitati. Ai nevoie sa stii cum sa iti controlezi emotiile in situatii de stres, sa stii cum sa iti folosesti limbajul nonverbal, sa poti sa influentezi opiniile oamenilor, sa captezi si sa mentii atentia, sa spui povesti si multe multe altele.

Am descoperit de-a lungul timpului, din munca cu clientii mei, cel putin 10 moduri in care vorbitul in public te poate ajuta, indiferent cu ce te ocupi.

Iar modul 7 este genial 🙂

 1. Scapi de timiditate
  Da, si eu am fost timid la un anumit moment. Daca m-ai fi cunoscut la 15 ani ai fi spus ca nu sunt in stare sa leg 3 cuvinte. Atunci cand reusesti sa ai o prezentare cursiva si puternica in fata unui grup de oameni, incepi sa iti dezvolti increderea in tine si poti sa iti asumi riscuri mai mare in interactiunea cu alte persoane. Timiditatea nu exista la persoanele care au foarte multa incredere in ei insisi iar vorbitul in public construieste acest aspect.
 2. Inveti sa te exprimi clar
  Daca vrei sa vorbesti in public la un nivel de excelenta este absolut vital sa iti structurezi mesajul. Ai auzit vreodata expresia : A avut un fir rosu? Atunci cand ai o structura oamenii percep ca prezentarea are un fir rosu si pot sa inteleg pe deplin ceea ce vrei sa spui.
 3. Devii mai concis in comunicare
  De cele mai multe ori atunci cand esti invitat sa susti un discurs ai un timp alocat : 5 min, 10 min, 15 min, 30 min, 1h. Disciplina de a te incadra in acel timp alocat este esentiala si te ajuta sa te exprimi concis. In ziua de azi nimeni nu mai vrea sedinte si intalniri lungi. Toata lumea isi doreste sa afle esenta.
 4. Esti privit ca o autoritate
  Vrei sa iti construiesti un brand personal? Vrei sa fii vazut ca expert in domeniul tau? Da-mi voie sa iti spun ca nu exista modalitate mai rapida precum vorbitul in public sa te pozitionezi ca expert. Inca de cand suntem in scoala suntem invatati ca persoana cu cea mai multa experienta este persoana din fata. Acesta conditionare de minim 12 ani ramane cu noi toata viata. De aceea atunci cand tu esti persoana din fata activezi aceasta conditionare in folosul tau si te pozitionezi ca expert.
 5. Poti sa promovezi produsele sau serviciile tale la un numar mai mare de oameni
  Atunci cand vorbesti in public esti de 10, 20 poate chiar 50 de ori mai eficient in vanzari decat atunci cand vinzi 1 la 1. Un numar foarte mare de oameni te asculta pe tine si ceea ce ai de prezentat si pot lua decizia sa cumpere de la tine. De aceea, vorbitul in public poate sa fie una dintre cele puternice parghii in vanzari.
 6. Faci networking la un alt nivel
  Am fost la foarte multe conferinte in calitate de participant si faceam cunostinta cu multe persoane. Vreau sa iti spun ca modul in care persoanele te trateaza este cu totul diferit in momentul in care esti speaker la un anumit eveniment decat atunci cand esti participant. Iti acorda mai multa atentie, sunt mai interesati sa te cunoasca si depun mai mult efort sa te ajute. De aceea merita sa faci networking in calitate de speaker.
 7. Scapi de frica de a vorbi in public
  La fiecare training pe care il sustin aud de la cel putin un participant : “Paul, cum scap de frica de a vorbi in public?”. Atunci cand vorbesti in mod frecvent in public, activezi ceea ce se numeste “desenzibilizarea sistematica”. Mai pe scurt inseamna ca practicand de multe ori acelasi lucru nu mai esti la fel de sensibil si afectat de acea activitate. La fel este si cu vorbitul in public. Practicand de multe ori devine ceva normal pentru tine, la fel cum este condusul. In acest fel, doborand una dintre cele mai puternice frici, restul vor parea un nimic pe langa aceasta.
 8. Ai sansa sa devii trainer intern
  Daca faci parte dintr-o firma medie, mare sau corporatie poti sa ajungi sa susti traininguri interne. Unul dintre lucrurile cele mai comune intr-o firma este ca prezentarile sunt plictisitoare. Daca tu poti sa susti prezentari captivante si esti expert pe bucatica ta din firma, pe cine crezi ca vor pune sa sustina urmatorul training?
 9. Poti sa ai un impact major asupra oamenilor
  Nimic nu se compara cu satisfactia pe care o ai in momentul in care un participant iti spune : “Iti multumesc! Mi-ai schimbat viata.” Sunt unele dintre cele mai frumoase cuvinte pe care le-am auzit vreodata si pe care le aud dupa trainingurile mele. Aproape ca nu mi se par reale aceste cuvinte insa ulterior imi dau seama de impactul major pe care il pot avea atunci cand sunt trainer.
 10. Este FUN 🙂
  Iti spun sincer: prefer sa tin un training decat sa merg in club sau in vacanta. Iubesc aceasta meserie. Este distractiv momentul in faci o activitate cu participantii si vezi cum se comporta. Este distractiv sa ii vezi cum se straduiesc. Este distractiv momentul in care rad cu tine cand faci o gluma. Este FUN.

Acestea sunt doar 10 moduri simple in care vorbitul in public te poate ajuta in cariera sau in viata personala.

Daca vrei sa descoperi mai multe despre domeniul vorbitului in public si cum ai putea tu sa fii speaker sau trainer si sa impactezi mai multi oameni cu mesajul tau, te invit la urmatorul meu seminar.

Poti vedea cand va avea loc aici.

Ne vedem la seminar,
Paul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Descarcă Gratuit Ebook-ul ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2023 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial reach-ul și vânzările!