Cum sa te asiguri ca in 2018 iti indeplinesti obiectivele

Este sfarsitul de an… o perioada de sarbatoare si relaxare.
Totodata este perioada in care cei mai multi oameni isi stabilesc obiectivele. Este acea perioada in care scriem pe o foaie de hartie cele mai importante obiective pentru anul urmator, le punem intr-un sertar si ne rugam ca o sa se indeplineasca.
Ai facut si tu asta? Ti-ai stabilit vreodata obiective pentru anul care urmeaza si apoi nu te-ai mai uitat niciodata peste ele iar la sfarsit de an ai observat cu stupoare ca majoritatea nu s-au realizat?
Si eu am facut asta de multe ori. Am descoperit dezvoltarea personala de la 16 ani si de atunci am inceput sa imi stabilesc tot felul de obiective pentru anul care urmeaza. Unele reuseam sa le indeplinesc iar majoritatea nu. De fiecare data treceam prin acel moment frustrant la sfarsit de an in care sa scot foaia din sertar doar ca sa descopar ca majoritatea obiectivelor erau pe departe de a fi indeplinite.
Totusi, in toate materialele pe care le ascultam spunea exact acelasi lucru: Este extrem de important sa iti stabilesti obiective. Asa ca de fiecare data o luam de la capat numai ca sa observ ca la sfarsit de an era la fel.

Revelatia

La un moment dat, un foarte bun prieten, mult mai cunoscator in ale dezvoltarii personale decat mine, mi-a recomandat un material numit: Your Best Year Ever – Darren Hardy.
Initial nu i-am dat importanta insa dupa ceva timp am zis sa ii dau o sansa. Dupa ce am inceput sa il studiez mi-am dat seama ce greseam. In materialul sau, Darren explica cele 5 motive majore pentru care majoritatea oamenilor nu isi indeplinesc obiectivele:

Motivul Nr. 1: Fac o lista cu dorinte si apoi se roaga sa se indeplineasca

Nu poti doar sa scrii o lista la inceput de an cu ceea ce vrei, sa o pui intr-un sertar si apoi sa uiti de ea tot anul cu speranta ca ceva se va schimba. Este nevoie sa devii strategic legat de lista cu obiective si sa actioneze asupra lor intr-un mod consecvent.

Motivul Nr. 2: Obiective clare ca noroiul

Obiectivele tale sunt clare? Se creaza o imagine in minte in momentul in care te gandesti la acel obiectiv? Pentru a face creierul sa functioneze la capacitatea sa maxima ai nevoie de instructiuni clare. Creierul nostru este nevoie sa vada obiectivul si realizarea lui inainte de a pune motoarele in functiune pentru a il indeplini.
De aceea daca ai obiective clare ai sanse mai mari sa le duci la indeplinire.

Motivul Nr. 3: Doar vorbe

Setarea unui obiectiv este doar punctul de pornire. Ai nevoie sa actionezi in directia tintei stabilite si sa iti stabilesti obiceiuri care sa te duca la obiectivul stabilit.
Acea vorba: “De la anul o sa… ” este folosita de persoanele care nu reusesc sa duca la bun sfarsit ceea ce isi propun.

Motivul Nr. 4: Nu masoara

Brian Tracy are o vorba foarte frumoasa: “Ceea ce se masoara, se indeplineste.” Partea mai putin placuta este ca atunci cand vine vorba de tinte, cei mai multi oameni nu masoara cat de aproape sau departe sunt de obiectivul stabilit. Planificarea de tip speranta (sper sa se indeplineasca) functioneaza rareori sau deloc.

Motivul Nr. 5: Lipsa unor persoane sau metode care sa te ajute sa fii  consecvent

De multe ori ai nevoie si de sprijinul unor alte persoane. Cei mai multi numim aceste persoane antrenori (coach). Ei sunt persoanele care sa se asigure ca vei fi consecvent si ca iti vei duce obiectivele pana la capat. Daca nu vrei sa iti iei un coach ai nevoie de o metoda care sa te pastreze consecvent. O astfel de metoda poti descoperi in randurile ce urmeaza.
 
Oare te regasesti intr-unul sau mai multe dintre aceste motive? Daca da, inseamna ca este nevoie sa schimbi ceva.
Pentru ca anul urmator sa fie cel mai bun an din viata ta iti recomand sa faci cateva lucruri cheie. Acesti pasi se regasesc si in materialul lui Darren Hardy pe care ti-l recomand cu caldura:

1. Revizuirea ultimului an

Cum a fost 2017 pentru tine? Ce ai invatat din el? Ce succese ai avut?
Se spune ca persoanele care nu invata din trecut sunt condamnati sa il repete. De aceea, fa-ti temele si ia-ti timp sa descoperi care sunt lectiile pe care le poti lua din ultimul an.

2. Unde esti acum?

Pe o scara de la 1 la 10 ce nota ti-ai da din punct de vedere financiar/investitii?
Pe o scara de la 1 la 10 ce nota ti-ai da din punct de vedere al sanatatii/fizic?
Pe o scara de la 1 la 10 ce nota ti-ai da din punct de vedere al familiei/prieteni?
Pe o scara de la 1 la 10 ce nota ti-ai da din punct de vedere al carierei/afacere?
Pe o scara de la 1 la 10 ce nota ti-ai da din punct de vedere al dezvoltarii personale si profesionale?
Pe o scara de la 1 la 10 ce nota ti-ai da din punct de vedere al distractiei?
Pe o scara de la 1 la 10 ce nota ti-ai da din punct de vedere al contributiei?
Pe o scara de la 1 la 10 ce nota ti-ai da din punct de vedere al dezvoltarii spirituale?
Acest exercitiu mai este numit si roata vietii si il poti gasi cu usurinta la o simpla cautare pe Google.

3. Ce iti doresti pentru anul urmator?

Ia fiecare dintre cele 8 planuri ale vietii de mai sus si stabileste 3 tinte pe care sa le ai in urmatorul an.
Dintre cele 24 de tinte stabilite, scrie pe o foaie separata 10 care sunt cele mai importante.
Dintre cele 10, alege 3 care sunt vitale.
Dintre cele 3, alege 1 care este prioritate pentru anul 2018. Acea tinta va fi obiectivul major.
Ei bine, daca iti indeplinesti acel 1 obiectiv, urmatorul an va fi un succes :).

4. Masoara mereu

Asa cum am spus mai devreme, daca doar asezi obiectivele pe hartie si apoi le pui intr-un sertar, nu functioneaza.
Ai nevoie de un sistem prin care sa masori.
Vreau sa iti ofer cel mai simplu si banal sistem, pe care il predau si la sfarsitul cursurilor mele si care te poate tine consecvent spre a indeplini obiectivele.
Sistemul este asa: Ia o foaie de hartie si deseneaza un tabel cu 2 randuri si 8 coloane. Pe coloane scrie cele 7 zile ale unei saptamani iar pe randuri scrie obiceiul pe care vrei sa il implementezi. Iti ofer exemplul meu pentru prima saptamana a lunii ianuarie 🙂

Obicei\Zi Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Duminica
Ma trezesc in fiecare zi la ora 5 dimineata

La sfarsit de zi ai o sarcina care ia 5 secunde. Sa bifezi daca ai indeplinit sau nu obiceiul. Asta este tot. In urmatoarea saptamana procedeaza la fel si apoi din nou pentru fiecare dintre cele 52 de saptamani dintr-un an
Este simplu nu? Da este simplu, insa consecventa pe care ti-o ofera acest banal sistem este remarcabila. Partea cea mai buna este ca nu ai cum sa te fraieresti singur. Ori ai facut actiunea, ori nu. Nu exista poate in aceasta metoda.
In 8 ani de cand studiez dezvoltarea personala eu nu am gasit o modalitate mai buna care sa te mentina disciplinat precum este aceasta. Doar aplica metoda pentru o luna si o sa descoperi singur rezultatele.

Asta este tot?

Nu, insa acesti 4 pasi eu ii consider cei mai importanti.
Pentru a te ajuta sa incepi anul cat mai puternic vom organiza un eveniment in Bucuresti numit: High Speed Evolution Summit.
Este un eveniment de o zi in care nu doar sa pleci cu informatii si metode noi ci mai ales iti faci temele in timpul evenimentului. Ce inseamna asta? Evenimentul este format din multe exercitii practice in care sa-ti stabilesti obiectivele, sa-ti stabilesti un plan si sa ai obiceiuri foarte clare pe care le implementezi astfel incat sa dai un start cat mai puternic lui 2018.
Esti entuziasmat? Daca da, sper sa ne vedem la Summit.
Toate detaliile despre eveniment le gasesti aici: High Speed Evolution Summit
Cu drag,
Paul

9 răspunsuri

  1. Salut Paul !
    Este de mare folos articolul. L-ai gandit bine 🙂 Chiar imi doream un sistem de organizare eficient pentru anul ce urmeaza,iar acum sunt sigur ca l-am ales pe cel mai bun pentru mine 🙂 Sunt foarte recunoscator pentru toate articolele tale,Paul. Merci ca iti faci timp sa ne ajuti si pe noi cu aceste instructiuni simple 🙂
    O zi minunata si prospera sa ai !!

  2. Foarte intresant articol. L-am distribuit intr-un grup interesat de dezvoltare personala si de atingerea obiectivelor.
    La multi ani Paul !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Descarcă Gratuit Ebook-ul ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2023 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial reach-ul și vânzările!