Am intrat in contact pentru prima data cu echipa PhotoHotel aproximativ acum 2 ani. In aceasta perioada am avut ocazia sa cunosc compania din toate punctele de vedere.

Nu numai ca am avut ocazia sa intalnesc persoanele care lucreaza in calitate de fotografi si consilieri foto (echipe plasate in Spania si in Grecia), dar am cunoscut si echipa de management a companiei, de la team-leaderi si parteneri, pana la cei care au fondat firma.

Pe parcursul celor doi ani de colaborare in calitate de trainer am reusit sa descopar atmosfera din interiorul companiei in cel mai mic detaliu.

De aceea, pentru ca se apropie sezonul 2018 de recrutari al companiei, vreau sa-ti ofer o imagine sincera si transparenta a firmei PhotoHotel.
Fara infrumusetari artificiale…

Fara exagerari…

Fara „mici cosmetizari ale adavarului”…

Iti voi transmite perspectiva mea despre PhotoHotel.

Am organizat acest articol intr-o serie de intrebari pe care le-ar putea avea o persoana ce nu stie nimic despre PhotoHotel. Sunt intrebari absolut normale la care am incercat sa raspund cat mai direct.

ATENTIE!!! : Acest articol este lung, dar daca vrei sa te angajezi la PhotoHotel iti recomand sa citesti fiecare cuvant pe care l-am scris mai departe.

Cine este PhotoHotel?

Pe scurt, PhotoHotel este o firma specializata in fotografie hoteliera. Mai mult decat atat, este leader european in fotografie hoteliera.

Da… leaderul european in fotografie hoteliera este o firma din Romania :).

Compania a fost infiintata in Grecia in 2008, aceasta fiind tara unde s-a dezvoltat cel mai mult. Ulterior, s-a extins si in Spania, iar in ianuarie 2016 au deschis centrul administrativ in Romania, la Brasov.

Cei 2 fondatori, Florin (de nationalitate romana) si Abichou (de nationalitate francez), au lucrat in turism, pe partea de animatie hoteliera mai exact, calatorind prin multe tari. Amandoi au povesti fantastice despre evolutia lor in cariera.

Acum compania este prezenta in 12 destinatii: Creta, Corfu, Rodos, Atena, Mallorca, Menorca, Andalucia, Fuerteventura, Lanzarote, Tenerife, Grancanaria si Romania. Fara sa luam in calcul echipa administrativa din Brasov, au o echipa plasata in toate aceste destinatii formata din 189 de persoane ce acopera 98 de unitati hoteliere. In plus, compania este in plina crestere si se extinde de la an la an tot mai mult prinzand contracte noi cu diferite hoteluri.

Deci se poate spune ca este o firma destul de mare 🙂

Ce ofera ei?

Serviciul pe care il ofera este fotografia hoteliera.

Fotografia hoteliera nu inseamna numai sa faci poze hotelului si clientilor din hotel, adica la turisti.

Practic, in fiecare hotel unde PhotoHotel este prezent, lucreaza o echipa de 2 persoane: un fotograf si un consilier foto.

Fotograful este cel care abordeaza turistii, initiaza conversatia si le ofera invitatia pentru o sedinta foto, clientii avand oportunitatea sa aleaga si locul unde sa aiba loc aceasta sedinta, in Gradina sau la Apus.

Pe urma, consilierul foto este cel care vizioneaza fotografiile impreuna cu turistii si pe baza selectiei pe care o fac impreuna, le este propus unul dintre pachetele de fotografii. Dupa ce clientii au selectat fotografiile dorite si le-au platit, consilierul foto fie le printeaza pe hartie, fie le copiaza pe un stick USB, fie le arde pe un CD, asta in functie de preferintele clientilor.

Fiind o echipa de doar 2 persoane in cadrul unui hotel, de multe ori task-urile se mixeaza. Consilierul poate face treaba de fotograf, iar fotograful poate face treaba de consilier. Este vorba de munca in echipa pana la urma.

Cam asta a fost pe scurt descrierea jobului de fotograf si de consilier foto.

Cum este produsul pe care il ofera?

Eu, sotia mea Elena si fetita noastra Carina am avut ocazia sa incercam serviciul de fotografie oferit de echipele PhotoHotel de 2 ori: o data Marbella, Spania si o data in Creta, Grecia.

Si de fiecare data am avut parte de o experienta superba.

Cand am fost in Spania, sedinta foto a fost facuta de Malina, consilierul foto al hotelului Marbella Playa. Am facut sedinta foto in gradina si au iesit niste fotografii super mega fantastice. Mai mult decat atat, am achizitionat si albumul foto pe care l-am putut aratala toate rudele noastre :). Este cu siguranta cel mai frumos album pe care il avem. (O selectie a fotofrafiilor o gasesti aici)

PhotoHotel Spania         Photohotel Marbella

PhotoHotel turisti

In Grecia am avut 2 sedinte foto. Prima a am facut-o la apus cu Alex, partenerul PhotoHotel din insula Creta. Alex a lucrat ca fotograf pentru PhotoHotel inca de la nasterea companiei timp de 5 ani. A doua am avut-o alaturi de Coco. El este fotograful hotelului Marina Beach si are niste rezultate remarcabile. Ambele experiente au fost extrem de placute si te invit sa vezi cateva fotografii mai jos, sau daca te intereseazatot albumul il gasesti aici.

PhotoHotel Grecia    PhotoHotel bebe

PhotoHotel Creta

Partea cea mai interesanta este ca cele 2 persoane de care ti-am povestit, nu au fost fotografi profesionisti inainte de a ajunge la PhotoHotel. De fapt niciunul dintre ei nu cred ca a facut pana in acel moment vreun ban din fotografie.

Ei au invatat totul intr-un stagiu de aproape 4 saptamani in care este format tot personalul PhotoHotel.

Deci daca nu ai experienta in fotografie, este important sa stii ca majoritatea celor din PhotoHotel nu au avut nici ei experienta in acest domeniu inainte de a intra in echipa.

Ce este stagiul PhotoHotel?

Stagiul PhotoHotel este o scoala organizata de companie pentru toti cei care intra in primul an de activitate in PhotoHotel.

De cele mai multe ori, stagiul are loc pe Valea Doftanei, in judetul Brasov, si se preda absolut tot ce este necesar pentru a face meseria la cel mai inalt nivel.

Se predau subiecte precum: Fotografie, Abordarea turistilor, Vanzare, Atitudine si Comportament, Soft-ul folosit de companie si bornele, Comunicare si multe altele.

Fotografia in toate formele ei este predata de Dan Malureanu, un profesionist desavarsit pe care am avut ocazia sa-l cunosc in Scoala PhotoHotel.

Partea de comunicare este predata de mine. Impreuna cu toti participantii, avem o zi intreaga in care sa exploram tipurile de personalitate ale oamenilor, strategii de influentare, reguli de aur in comunicare si diferite trucuri.

Scoala este o experienta fantastica in sine si este un inceput absolut necesar pentru orice angajat nou in PhotoHotel.

Care este salariul si care sunt beneficiile pe care le ofera angajatilor din Companie?

In primul rand, Salariul de baza este de 700 de euro.

Acesta nu este salariul brut, ci banii pe care ii primeste fiecare angajat luna de luna.

De acolo se porneste numaratoarea 🙂

Pe langa acesti bani fiecare angajat primeste:

 • Cazare gratuita in apropierea hotelului la care lucreaza
 • 3 mese pe zi
 • Asigurare medicala in caz de boala sau accident
 • Petreceri sponsorizate de companie

Pe langa toate acestea atat fotograful, cat si consilierul primesc un comision.

Consilierul are comision fix in functie de target (palier), iar fotograful are procent din incasari.

Eu personal am intalnit fotografi care fac 1000 de euro pe luna , unii ajungand chiar si la 1500 de euro/ luna. Venitul depinde de la fotograf la fotograf, in functie de performanta si munca depusa de fiecare in parte.

Acestea sunt doar cateva dintre cele mai importante beneficii.

Un alt lucru important este si programul de lucru.

Pentru fotograf programul este de la 10:00 – 13:30 si apoi de la 17:30 la 22:30 timp de 6 zile pe saptamana.

Pentru consilierul foto programul este de la 09:00 – 13:00 si apoi de la 18:00 la 23:00 timp de 6 zile pe saptamana.

Nu este un program lejer, insa cam asa este munca in turism… lucrezi atunci cand clientii sunt disponibili.

Care sunt provocarile pe care le-am intalnit la angajatii cu care am interactionat?

Am avut ocazia sa cunosc si partea buna si cea mai putin buna. Nu este totul roz, salarii babane si stat la piscina toata ziua.

Este vorba de munca… si ca orice munca de pe aceasta planeta, are si provocari.

Cateva dintre cele mai intalnite provocari sunt:

 1. Abordarea – Multor persoane le este foarte greu sa mearga la turisti si sa le propuna o sedinta foto. Este greu acest lucru pentru ca de multe ori primesc raspunsul direct: NU! Cand acest raspuns vine intr-un mod repetat, devine destul de presant si poate chiar suparator. Desigur, compania are o procedura clara prin care se abordeaza turistii, insa mai presus de procedura sta atitudinea si taria de caracter a fiecarui fotograf. Daca acesta nu are puterea sa treaca peste acel ‘NU’, munca devine destul de dificila.
 2. Colegul – Am intalnit si echipe unde persoanele se intelegeau perfect si era foarte multa armonie intre cei doi. Pe de alta parte am intalnit si membrie de echipa care nu se inghiteau prea mult unul pe celalalt. Asta depinde un pic si de noroc insa ce am observat este ca managementul companiei este destul de flexibil si daca situatia este una chiar grava, este posibila mutarea membrilor de la un hotel la altul.
 3. Departe de casa – Este nevoie sa fii constient ca aceasta munca presupune ca timp de 7 luni (din aprilie pana in octombrie) sa fii plecat din Romania. Stiu ca este greu, dar trebuie sa iei asta in considerare inca din momentul in care aplici.
 4. Limba – Fiind intr-o tara straina este nevoie sa folosesti o alta limba decat cea natala. De cele mai multe ori fotografii si consilierii foto vorbesc in Franceza, Engleza, Germana si ocazional alte limbi. Este nevoie de un extra efort pentru a vorbi in limba turistului. Partea buna este ca acest aspect pe ajuta sa iesi putin din zona de confort pentru a invata lucruri noi.
 5. Managementul – Desi este mai rar intalnita aceasta critica, s-a intamplat totusi sa o aud de cateva ori. De multe ori managementul pune presiunea pe echipa pentru a indeplini targetul de vanzari. Daca lucrurile merg foarte bine intr-un hotel si echipa se descurca impecabil, contactul cu team-leaderii se intampla foarte rar. In cazul in care treaba scartaie, este posibil ca team-leaderii sa fie nevoiti sa faca vizite destul de des pentru a incerca sa imbunatateasca rezultatele. Exista o presiune ce vine din partea team-leaderilor, dar acest lucru este ceva obisnuit si normal. Team-leaderul este prezent ca un ajutor (daca exista vointa) sau politist (daca nu exista vointa), iar simpla prezenta il va motiva sau obliga pe angajat sa-si faca treaba, adica sa vorbeasca cu oamenii.

Care sunt parerile angajatilor despre companie?

Parerile sunt preponderent apreciative, dar exista si persoane care sunt nemultumite de ceea ce li se ofera, ca in orice companie mare.

Obisnuiesc sa spun ca 10% dintre oameni te vor iubi orice ai face si 10% dintre oameni te vor uri orice ai face… important este ce faci cu restul de 80%.

Daca te uiti pe review-uri, si chiar te indemn sa faci acest lucru, vei gasi comentarii preponderent apreciative la adresa companiei.

Review-urile le poti gasi aici:

Sunt si diferite persoane externe care au scris despre PhotoHotel, cum ar fi Razvan Pascu, unul dintre cei mai apreciati bloggeri din zona de turism din Romania.

Oricum, din curiozitate m-am uitat la alte companii mari pe care le apreciem enorm de mult si am vazut ca si la ei parerile angajatilor sunt destul de impartite. De exemplu Google, care a fost si inca este in topul angajatorilor la nivel international, are o medie a review-urilor de 4.4 pe Glassdoor. Facebook, care se numara de asemenea in topul angajatorilor, si este o companie extrem de apreciata are o medie de 4.6 pe Glassdoor. Surpriza pentru mine a venit de la Apple (eu fiind fan Apple) care are o medie de 4 pe Glassdoor.

Iti vine sa crezi ca sunt persoane care dau nota 1 companiei Apple, Facebook sau Google? Ei bine exista si persoane care au fost angajate in aceste companii si au plecat extrem de nemultumite.

Asta inseamna ca nu ar mai trebui sa te angajezi la Google, Facebook sau Apple? Nicidecum! Ci doar sa fii constient ca oriunde ai lucra vor fi persoane care vor aprecia enorm compania si persoane care sunt de o cu totul alta parere.

Daca vreau sa ma angajez, cum sa fac?

Cel mai bun mod pentru a te angaja la PhotoHotel este sa aplici direct la ei pe site, adica aici: http://www.photohotel.com/ro/cariera/alaturati-va-echipei

Aplicatia ta va ajunge ulterior in sistemul lor, iar in functie de analiza facuta de echipa de recrutare, vei fi contactat mai departe de ei.

Ca sa stii la ce sa te astepti:

 • Undeva la aproximativ 50% dintre cei care aplica sunt contactati pentru a stabili un interviu cu o persoana responsabila de recrutari din companie
 • Dintre cei intervievati, undeva 60% sunt invitati catre stagiu

Asa ca, daca aplici, sansele tale sunt destul mari sa fii acceptat sau acceptata.

Insa nu este recomandat sa aplici doar pentru ca te gandesti ca este bine sa iti depui CV-ul in cat mai multe locuri. Ia in considerare fiecare aspect si fa o alegere constienta inainte de face acest pas pentru ca este unul important.

Care este parerea ta despre companie?

Daca m-ai intreba pe mine acest lucru, in mod evident iti voi spune ca am o parere extrem de buna.

Cand a aflat despre PhotoHotel de la mine, sotia mea Elena a impartasit vestea cu o prietena a ei, Oana.

Dupa ce a auzit de companie, Oana a ales sa aplice. Acum, in 2017, este al doilea sezon pe care il termina in cadrul companiei.

Viky, o alta prietena a Elenei, a ales sa aplice si ea, iar acum mai are putin si termina primul ei sezon in insula Rodos.

Cosmin, varul partenerului meu din Iasi in firma mea, Speakers Club, a ales sa aplice si el la recomandarea mea. Acum mai are putin si termina sezonul.

Toate cele 3 persoane de care ti-am povestit au o experienta frumoasa cu compania.

Eu am brelocul cu una dintre fotografiile pe care le-am facut in Creta, legat de chei. Practic, am produsul celor de la PhotoHotel prezent mereu cu mine.

Pentru mine este mai mult decat o simpla colaborare. Este o companie in care cred cu tarie.

Insa mai important decat experienta mea sau experienta celor peste 500 de persoane care au lucrat pana acum la PhotoHotel, este experienta pe care tu o vei avea.

Daca experienta ta va fi sau nu una placuta?… nu stiu sa-ti spun asta.

Ce pot sa-ti spun este ca cele mai multe persoane au o experienta placuta, iar daca esti o persoana pozitiva, in cautarea unor provocari noi, in cautarea unor obiective noi pe care sa le atingi, consider ca acesta este un job potrivit pentru tine.

Recomandarea mea este sa citesti foarte atent acest articol, sa te uiti la video-urile lor pe Youtube, la review-uri pe Facebook si daca simti ca aceasta meserie ti se potriveste, aplica pentru job. Ce pot sa-ti spun este ca vei avea o meserie grea, dar foarte frumoasa.

Daca ai intrebari despre companie, job sau orice altceva ce tine de aceasta meserie, poti sa le adresezi direct lor la adresa cariere@photohotel.com sau poti sa le scrii ca un comentariu la acest articol si ma voi stradui sa-ti raspund cat mai clar din ceea ce stiu eu.

Iti multumesc pentru ca ai citit pana aici si sper sa faci alegerea cea mai potrivita pentru tine… si de ce nu, sa ne vedem la stagiu in februarie sau martie 2018 🙂

Pe curand,
Paul