Acest articol este un guest post scris de catre Mihaela Mathe, trainer Speakers Club Junior si autoarea primului manual de Public Speaking pentru copii din Romania: “ABC-ul Vorbitului in public”.
7 Iulie 2015, prima intalnire din programul Scoala de Vara ”Pasaport de-o vara in lumea povestilor”.
O dupa-amiaza speciala pentru ca are loc si prima intalnire cu doua dintre castigatoarele bursei de public speaking. Pe macheta video nu pareau atat de timide, insa prima reactie pe care au avut-o cand au intrat in sala a fost:
” – Pe mine sa nu ma puneti sa vorbesc in fata!”
Iar in modul sau personal, fiecare a exprimat aceeasi idee.
De fapt este o reactie normala, des intalnita la aceasta varsta si nu numai, pentru ca indiferent de cat de bine se descurca cu exprimarea propriilor idei, opinii, creatii in fata familiei, a prietenilor sau in fata caietului dictando, atunci cand trebuie sa interactioneze cu un grup mai mare de oameni sau chiar sa-si expuna ideile in fata clasei, lucrurile stau altfel.
Sa vorbesti in fata unui public este o imbinare de abilitati.
Ai nevoie sa stii cum sa iti controlezi emotiile in situatii de stres, sa stii cum sa iti folosesti limbajul nonverbal, sa poti sa influentezi opiniile oamenilor, sa captezi si sa mentii atentia, sa spui povesti si multe, multe altele.
Atunci cand iti inveti copilul cum sa vorbeasca in public, practic ii dezvolti abilitatile de comunicare si increderea in sine.

A vorbi in public este o necesitate! Aceeasi necesitate ca si cititul.

Indiferent daca un copil invata la o scoala publica sau privata, un lucru este sigur: nu poate evita situatiile in care este nevoit sa sustina o expunere orala in fata clasei sau a unui grup de profesori. In timp ce unii copii sunt foarte deschisi la astfel de provocari, marea majoritate devin panicati si coplesiti de moment. Ca parinte poti juca un rol important in dezvoltarea copilului in astfel de momente si chiar in a-l face sa prospere in situatii de presiune.
De-a lungul timpului, am descoperit cu juniorii interesati in a-si dezvolta abilitatile de a vorbi in public, cel putin 5 moduri prin care vorbitul in public ii ajuta, indiferent de situatiile la care sunt expusi.

1. Scapa de timiditate

Daca la prima intalnire nu vroiau sa isi spuna numele, acum sunt dornici sa cunoasca persoane noi si sa poarte conversatii cu acestea.
Prin public speaking chiar si cel mai timid si introvertit copil isi poate depasi inhibitiile, transformandu-se intr-o persoana plina de incredere si dornica de a comunica.

2. Invata sa se exprime clar si convingator

Daca la varsta frageda a copilariei stiu foarte bine cum sa se faca intelesi doar prin felul lor de a privi si a actiona, odata cu intrarea in mediul scolar, exprimarea intr-o structura bine inteleasa de catre cei din jur si convingatoare, devine o abilitate care trebuie dezvoltata.
Arta de a vorbi in public presupune alinierea mesajului pe o anumita structura astfel incat ceea ce gandesti ca vrei sa transmiti sa fie exact ceea ce transmiti. Este un mod evident de a face diferenta. Vor stii cum sa isi expuna propriile idei ca sa fie ascultati.
Pentru motive evidente abilitatea de a comunica eficient este atuul oamenilor de succes, al celor care stiu cum sa inainteze in ierarhia profesionala.

3. Isi dezvolta comunicarea nonverbala

Ce este comunicarea nonverbala?
As defini-o printr-o singura fraza: Comunicarea fara Cuvinte, incluzand aici expresiile faciale, limbajul corpului, contactul vizual, contactul corporal si spatiul personal. Este cel mai important mod de comunicare, cu ajutorul caruia comunicam din primele momente ale vietii.
Mediul scolar le limiteaza copiiilor foarte mult acest tip de exprimare. Vestea buna este ca exercitiul in care cei mici vorbesc in public, joaca un rol esential in dezvoltarea copilului, deoarece ei invata cum sa isi foloseasca corpul in armonie cu mesajul verbal transmis, captand atentia celor din jur si reusind astfel sa de-a valoare mesajului.

4. Capata control emotional

Una dintre placerile copiilor atunci cand fac prezentari in fata unui public este joaca cu emotiile.
Expunandu-i in mod repetat la diverse medii in fata carora trebuie sa vorbeasca in public, copii invata sa isi inteleaga emotiile, sa le asocieze cu diverse stari, asupra carora tot ei sunt cei care intervin pentru a se juca cu emotiile.
Astfel, prin intermediul vorbitului in public, copiii si tineri capata control emotional extraordinar in fata examenelor si a concursurilor scolare, dar mai ales in parcurgerea etapelor orale pentru admiterea in scoli internationale.

5. Este DISTRACTIV

Copiii prefera situatiile in care se pot juca si distra.
Una dintre metodele cele mai rapide de a capta atentia celor din jur este activitatea, la care copii se pricep foarte bine. Prin public speaking invata sa inteleaga sensul si scopul unei activitati si mai ales sa o asocieze unui anumit tip de rezultat.
A-i invata cum sa vorbeasca in public poate fi diferenta esentiala intre Succes si Esec in viata de familie, in dezvoltarea educationala, la munca sau in comunitate.
Ofera-i copilului tau sansa de a deveni liderul generatiilor de maine, de a fi el persoana din fata care stie sa isi expuna ideile clar si convingator, dezvoltandu-si abilitatea de a vorbi in public intr-un mediu prietenos in cadrul unui curs intensiv de vara.
Despre cursul intensiv vei alta mai multe in urmatorul articol 🙂
Pe curand,
Mihaela
 

5 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Descarcă Gratuit Ebook-ul ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2023 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial reach-ul și vânzările!
Algoritm

FREE
VIEW