7 secrete ale marilor oratori romani

De-a lungul timpului am urmarit zeci de oratori vorbind in fata unor grupuri mari de oameni.
Am intalnit atat persoane romane care reuseau sa captiveze audienta prin prezenta si prin modul in care vorbesc cat si persoane de alte nationalitati.
De multe ori mi-am spus: „Eu nu as putea sa fac acelasi lucru. Acesta experienta este rezervata pentru cei cu talent.”
Totusi, am descoperit de-a lungul timpului ca in spatele celor mai buni oratori stau cateva principii foarte simple pe care oricine poate sa le puna in aplicare si sa obtina rezultate asemanatoare.
In acest articol vei invata de la unii din cei mai recunoscuti oratori romani si vei descoperi cateva dintre secretele acestora in domeniul oratoriei.

Secretul nr.1 : Manifesta entuziasm legat de ceea ce prezinti

Cand am ascultat prezentarea domnului Neagu Djuvara despre originea comuna a poporului roman, m-a surprins pasiunea presarata pe parcursul prezentarii.
Este greu de descris in cuvinte cu cata fascinatie poate sa vorbeasca despre istorie si sa ii tina pe oameni interesati de lucrurile pe care el le considera interesante.

De fiecare data cand am asistat la o prezentare a domnului Raed Arafat am fost fascinat de modul plin de entuziasm cu care vorbeste de serviciul de urgenta roman.
Prin entuziasmul pe care il manifesta transpune publicul intr-o alta lume, ii transpune in realitatea sa.
Pentru a putea comunica cu impact un mesaj este nevoie de transfer de incredere si entuziasm. Increderea fara entuziasm nu conduce catre actiune.
Entuziasmul este acea scanteie care face ca magia sa se intample pe scena.

Secretul nr.2 : Spune povesti

De fiecare data cand ma gandesc la domnul Raed Arafat ma gandesc la povestea despre cum a pornit SMURD-ul in Romania.
De fiecare data cand ma gandesc la doamna Sandra Pralong ma gandesc la povestea despre cum s-a intors in Romania si a pus bazele fundatiei Soros.

Atunci cand ma gandesc la domnul Horia Roman Patapievici ma gandesc la povestea despre cum a picat la examenul de intrare la liceu.
Marii oratori inspira prin puterea povestii. De cele mai multe ori este vorba de o poveste personala in care au pornit foarte de jos, au muncit din greu si in cele din urma au ajuns la realizari uimitoare.
Pana si pe scena politica, Barack Obama a apelat la puterea povestilor in nenumarate randuri pe parcursul celebrului sau discurs din 2004 la Conventia Partidului Democrat.
Bill Gove, considerat parintele vorbitului in public profesionist cu peste 50 de ani de experienta in acest domeniu a rostit celebra fraza : „Vorbitul in public este doar atat: spune o idee; ilustreaz-o printr-o poveste; spune o idee; ilustreaz-o printr-o poveste. Nu il face mai complicat decat atat.”

Secretul nr.3 : Provoaca Status Quo-ul

In prezentarea sa de la TEDx Chisinau din 2013, Tudor Chirila ofera o noua perspectiva asupra realitatii.

El provoaca realitatea in care traim, provoaca Facebook-ul, provoaca agitatia de zi cu zi, provoaca industria fast-food. Pentru ca provoaca status-quo-ul, reuseste sa schimbe perspectiva asupra realitatii pentru multe din persoanele din public.
Acest secret este in spatele succesului incredibil al domnului Dan Puric pe scena. Aproape de fiecare data cand vorbeste in cadrul unei conferinte provoaca status-quo-ul pe tema pe care vorbeste.
De exemplu intr-una despre conferintele sale de la Timisoara din 2013 provoaca modul alert in care se intampla lucrurile in societate si aduce ideea de valori si de schimbare din interior.
Atunci cand are loc o schimbare majora in societate, de multe ori descoperim un om care a provocat status-quo-ul, si a facut-o intr-un mod suficient de vizibil si de consecvent incat perspectiva sa a devenit un nou status-quo.

Secretul nr.4 : Comunica o viziune

Domnul Raed Arafat de fiecare data are in prezentarile sale viziunea despre un sistem de urgenta unit.
Doamna Sandra Pralong are viziunea despre o Romanie condusa prin intermediul valorilor.
Daca este sa trecem granita vom descoperi ca viziunea ce la condus pe Bill Gates a fost : „Un computer in fiecare casa.”
Viziunea care a unit America a fost a lui Martin Luther King atunci cand a exprimat-o in celebrul sau discurs : „Am un vis”
Aceasta a fost viziunea lui Martin Luther King : „Va spun astazi, prieteni, ca, in ciuda dificultatilor de azi si de maine, am un vis. Este un vis al carui radacini sunt adanc ancorate in visul american. Am un vis, si anume ca intr-o buna zi aceasta natiune se va ridica si va trai conform adevaratului sens al credintelor sale: ,acest adevar este de la sine inteles pentru noi: toti oamenii sunt egali.\’ Am un vis, si anume ca intr-o buna zi, pe dealurile rosii din Georgia, fii fostilor sclavi si fii fostilor proprietari de sclavi vor putea sa se aseze impreuna la masa fraternitatii. Am un vis, ca intr-o buna zi chiar si statul Mississippi, un stat care lancezeste in fierbinteala nedreptatii si oprimarii, se va transforma intr-o oaza a libertatii si dreptatii. Am un vis, ca cei patru copii ai mei vor trai intr-o buna zi intr-o natione in care nu vor mai fi judecati dupa culoarea pielii lor, ci dupa caracterul lor. Am astazi un vis…”
Atunci cand un lider comunica viziunea se intampla un lucru magic.
Daca viziunea este comunicata cu entuziasm si este suficient de credibila si inspirationala, acea viziune devine ca o busola dupa care oamenii incep sa se ghideze.

Secretul nr.5 : Invita la reflectie

Nu de putine ori, in prezentarea sa de la TEDx Bucharest, doamna Oana Pelea adreseaza intrebari precum : „Cum sa nu fim mandri?” , „De ce sa trebuiasca sa ajungem la final, ca sa fim noi?”

Marii oratori invita publicul sa reflecte la ideile pe care le transmit.
Reflectia este podul intre lumea vorbitorului si lumea ascultatorului. Este probabil una din cele mai bune modalitati pentru a avea cu adevarat impact asupra publicului.

Secretul nr.6 : Foloseste corpul si vocea

Se spune ca cea mai mare parte din ceea ce comunicam nu este transmis prin intermediul cuvintelor ci mai degraba prin intermediul limbajului non-verbal si para-verbal.
De aceea marii oratori folosesc corpul si vocea pentru a amplifica mesajul pe care il transmit.
Doamna Oana Pelea face in mod frecvent pauze pentru a sublinia ceea ce tocmai a transmis.
Domnul Horia Roman Patapievici se joaca pe tot parcursul prezentarii cu tonalitatea sa pentru a transmite o experienta, nu doar o informatie.

Domnul Dan Puric gesticuleaza folosind ambele maini sau una singura atunci cand are microfon, pentru a puncta ceea ce transmite in cuvinte intr-o forma vizuala.
De multe ori aceste gesturi sau inflexiuni vocale vin din dorinta vorbitorului de a comunica cu cat mai multa putere mesajul pe care il are de transmit.
Exemplele sunt nenumarate insa ceea ce este important este ca oratorii exceptionali folosesc, fie in mod constient, fie in mod inconstient, vocea si corul pentru a amplifica mesajul.

Secretul nr.7 : Ofera o perspectiva optimista

Oamenii s-au saturat de lucruri negative si isi doresc vorbitori care sa ii inspire si care sa le ofere o viziune optimista asupra viitorului.
Domnul Raed Arafat, desi expune problemele cu care se confrunta sistemul de urgenta din Romania, ofera de fiecare data o perspectiva optimista asupra viitorului si cum acest sistem poate sa se dezvolte in anii care urmeaza.

Winston Churchill a fost unul din oamenii care intotdeauna a manifestat speranta si incredere chiar si in momentele in care era lovit de cel de-al doilea razboi mondial. Colin Powell a spus ca optimismul a fost secretul din spatele carismei lui Ronald Reagan.
Atunci cand prezinti intr-un mod optimist, oamenii se simt atrasi, intr-un mod magnetic, de catre prezentare.
 
Marii oratori care s-au remarcat prin prezentarile lor, au prezentari ce sunt: memorabile si de impact.

  • Memorabila – care ramane in mintea oamenilor
  • De impact – oamenii aplica si devin ambasdori ai mesajului.

Cum poti ca ai aceste 2 elemente in urmatoarea prezentare? Cel mai simplu este sa aplici cele 7 secrete oratorilor de succes.
Acestea sunt 7 secrete ce stau in spatele celor mai mari oratori atat romani cat si din lum si in spatele celor mai de impact prezentari.
Data viitoare cand urmeaza sa sustii o prezentare, reia acest articol si verifica daca folosesti aceste 7 idei in prezentarea ta.
Pe curand,
Paul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Descarcă Gratuit Ebook-ul ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2023 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial reach-ul și vânzările!