Acest articol este despre bani 🙂

Te-ai intrebat vreodata Ce sta in spatele banilor? 

Ce anume determina suma de bani pe care o faci in aceasta luna sau in acest an?

Nu sunt expert financiar si nici nu imi propun sa fiu. Nu sunt un guru al investitiilor. Sunt expert in vorbitul in public.

Totusi, indiferent daca vorbesti in public, daca sustii cursuri, daca faci coaching, daca vrei sa iti prezinti produsele sau serviciile cu mai mare impact… la un moment dat vine vorba si despre bani.

Asa ca vreau sa iti ofer o perspectiva proprie la intrebarea: „De unde vin banii?”

Nu am sa intru in detalii despre istoria banilor si cine ii produce. In acest articol voi oferi cateva raspunsuri la:…

Ce anume determina suma de bani pe care o faci lunar?

Aici sunt nenumarate teorii insa o sa le insir pe toate ca sa vedem care este cea mai apropiata de tine:

1. Valoarea pe Piata

Aceasta teorie spune ca esti platit direct proportional cu valoarea serviciilor sau produselor tale pe piata. Daca ceea ce faci este foarte cautat si apreciat, atunci vei fi bine platit.

Un exemplu bun aici este industria IT. In industria IT, toata lumea stie ca se castiga bine. De ce? Pentru ca exista nevoia si serviciile sunt cautate si apreciate.

2. Calitatea serviciilor sau produselor

Vechea teorie economica spunea ca daca produsele sau serviciile tale sunt foarte, foarte bune, atunci oamenii se vor ingramadi sa le cumpere.

Cu siguranta contine mult adevar si un exemplu in acest sens este Iphone-ul (sunt fan Apple 🙂 )

Este un produs impecabil si acest lucru il face sa iasa in fata.

Acest lucru este valabil si pentru angajati, nu doar pentru antreprenori. Acei angajati care ofera angajatorului o munca de calitate sunt cei mai bine platiti … sau nu? 🙂

3. Educatia pe care o ai

Aceasta teorie este cea mai amuzanta dintre toate pentru ca a fost valabila in trecut iar acum nu mai este, insa multi oameni continua sa functioneze dupa ea.

Aceasta teorie spune asa: „Urmeaza cele mai bune scoli si universitati pentru ca asa iti vei putea gasi un job bine platit unde sa stai pentru tot restul vietii.”

Probabil ca te face sa razi ceea ce am scris mai sus insa iti vine sa crezi ca acesta este sfatul pe care il ofera multi parinti copiiilor lor?

Mai este valabila aceasta teorie? Da, dar intr-o mica masura.

De exemplu, daca termini MBA-ul la Harvard este foarte posibil ca acest lucru sa cantareasca destul de mult in momentul in care vrei sa te angajezi.

Totusi cantareste foarte putin in antreprenoriat. Cand iti deschizi propria afacere tot ce conteaza sunt rezultatele.

Iata o lista scurta 🙂 cu cei care au avut mare succes fara facultate sau chiar fara liceu: http://www.collegedropoutshalloffame.com

4. Capacitatea de a face Marketing si de a Vinde

Teoria zilelor noastre spune ca cei care stiu cu adevarat sa se promoveze pe ei sau sa promoveze serviciile sau produsele lor, fac cei mai multi bani.

Cei mai buni vanzatori sunt cei care castiga cel mai mult.

Traim intr-o lume din ce in ce mai concurentiala si de aceea daca nu reusesti sa prezinti intr-un mod eficient ceea ce faci, munca ta este lasata in umbra.

Este una dintre capacitatile pe care noi le imbunatatim in cadrul Speakers Club :).

5. Abilitatile pe care le dobandesti

Aceasta teorie este asemanatoare cu cea de la numarul 4 insa este mai cuprinzatoare.

Ea spune asa: „Cu cat ai mai multe abilitati diferite: comunicare, public speaking, leadership, … cu atat esti o persoana mai valoroasa si cu atat vei fi mai bine platit.”

Contine o samanta de adevar insa daca acele abilitati nu le folosesti in munca de zi cu zi, acestea nu iti cresc valoarea si nu te ajuta sa castigi mai mult.

Mai important este sa folosesti abilitatile pe care le ai si sa le dezvolti pe cele pe care le folosesti zi de zi in activitatea ta.

6. Sistemele pe care le creezi

Aceasta este o teorie foarte noua care spune ca banii pe care ii castigi depind de sistemele pe care le creezi.

Afacere = Sistem

Imobil pe care il inchiriezi = Sistem

Activitate intr-o afacere de tip Network Marketing = Sistem

Cu cat creezi un sistem mai bine pus la punct si mai functional, cu atat vei castiga mai multi bani.

Cu ajutorul acestei teorii putem introduce in calcul si venitul pasiv, venit ce este imposibil de introdus la toate celelalte teorii de dinainte.

De aceea, multe carti din zona afacerilor se concentreaza pe a face munca sustinuta o perioada de timp pana cand ai pus la punct un sistem functional si apoi ia-ti vacanta :). (eg: Saptamana de lucru de 4 ore)

7. Convingerile pe care le ai

Cu siguranta aceasta este cea mai ciudata dintre toate :).

Motivul pentru care este ciudata este pentru ca implica partea invizibila a banilor.

Toate cele 6 teorii de mai sus, sunt aspecte vizibile si multe dintre ele palpabile.

Teoria nr. 7 este foarte intangibila.

Ea spune asa: „Suma de bani pe care o castigi este determinata de convingerile pe care le ai. Daca ai convingeri nesuportive, aceste convingeri vor fi ca un zid in calea banilor si acestia te vor ocoli. Daca ai convingeri suportive, vei fi considerat ca ai o atingere ce transforma totul in aur.”

Stiu ca pare greu de crezut, insa aceasta este teoria care explica cel mai bine dinamica banilor.

 

Care este teoria care explica de unde vin banii la tine? In principiu toate 🙂

Nu stiu daca exista raspunsul universal insa daca combini toate aceste teorii, vei gasi raspunsul pentru tine… si de fapt, acesta este cel mai important raspuns.

Pentru ca eu nu sunt un expert in domeniul banilor vreau sa te invit la cursul unei persoane ce este expert in acest domeniu: Liviu Pasat. 

Din perspectiva mea este cel mai echilibrat expert in domeniul financiar, in Romania.

El urmeaza sa sustina o editie speciala a seminarului sau: Trezeste banii din viata ta! La acest seminar au participat peste 30.000 de persoane de-a lungul timpului si daca nu ai fost, iti recomand sa mergi pentru ca merita din plin. Sunt persoane care au participat si de 4 sau 5 ori la acest seminar.

Seminarul va avea loc pe data de 16 mai, de la ora 19:00 la Crystal Palace Ballroom.

Pretul pentru seminar este unul infim, de 67 de lei in care ai ca bonus cartea lui: Obiceiuri care fac toti banii. Eu am citit cartea sa si poti gasi review-ul meu aici. Avand in vedere ca aceasta carte este 67 de lei poti sa consideri ca seminarul este gratuit.

Pentru restul detaliilor si inscriere poti accesa pagina evenimentului: http://www.liviupasat.ro/strzbucuresti/

Pe curand,
Paul