Acest articol este despre bani 🙂
Te-ai intrebat vreodata Ce sta in spatele banilor? 
Ce anume determina suma de bani pe care o faci in aceasta luna sau in acest an?
Nu sunt expert financiar si nici nu imi propun sa fiu. Nu sunt un guru al investitiilor. Sunt expert in vorbitul in public.
Totusi, indiferent daca vorbesti in public, daca sustii cursuri, daca faci coaching, daca vrei sa iti prezinti produsele sau serviciile cu mai mare impact… la un moment dat vine vorba si despre bani.
Asa ca vreau sa iti ofer o perspectiva proprie la intrebarea: “De unde vin banii?”
Nu am sa intru in detalii despre istoria banilor si cine ii produce. In acest articol voi oferi cateva raspunsuri la:…

Ce anume determina suma de bani pe care o faci lunar?

Aici sunt nenumarate teorii insa o sa le insir pe toate ca sa vedem care este cea mai apropiata de tine:

1. Valoarea pe Piata

Aceasta teorie spune ca esti platit direct proportional cu valoarea serviciilor sau produselor tale pe piata. Daca ceea ce faci este foarte cautat si apreciat, atunci vei fi bine platit.
Un exemplu bun aici este industria IT. In industria IT, toata lumea stie ca se castiga bine. De ce? Pentru ca exista nevoia si serviciile sunt cautate si apreciate.

2. Calitatea serviciilor sau produselor

Vechea teorie economica spunea ca daca produsele sau serviciile tale sunt foarte, foarte bune, atunci oamenii se vor ingramadi sa le cumpere.
Cu siguranta contine mult adevar si un exemplu in acest sens este Iphone-ul (sunt fan Apple 🙂 )
Este un produs impecabil si acest lucru il face sa iasa in fata.
Acest lucru este valabil si pentru angajati, nu doar pentru antreprenori. Acei angajati care ofera angajatorului o munca de calitate sunt cei mai bine platiti … sau nu? 🙂

3. Educatia pe care o ai

Aceasta teorie este cea mai amuzanta dintre toate pentru ca a fost valabila in trecut iar acum nu mai este, insa multi oameni continua sa functioneze dupa ea.
Aceasta teorie spune asa: “Urmeaza cele mai bune scoli si universitati pentru ca asa iti vei putea gasi un job bine platit unde sa stai pentru tot restul vietii.”
Probabil ca te face sa razi ceea ce am scris mai sus insa iti vine sa crezi ca acesta este sfatul pe care il ofera multi parinti copiiilor lor?
Mai este valabila aceasta teorie? Da, dar intr-o mica masura.
De exemplu, daca termini MBA-ul la Harvard este foarte posibil ca acest lucru sa cantareasca destul de mult in momentul in care vrei sa te angajezi.
Totusi cantareste foarte putin in antreprenoriat. Cand iti deschizi propria afacere tot ce conteaza sunt rezultatele.
Iata o lista scurta 🙂 cu cei care au avut mare succes fara facultate sau chiar fara liceu: http://www.collegedropoutshalloffame.com

4. Capacitatea de a face Marketing si de a Vinde

Teoria zilelor noastre spune ca cei care stiu cu adevarat sa se promoveze pe ei sau sa promoveze serviciile sau produsele lor, fac cei mai multi bani.
Cei mai buni vanzatori sunt cei care castiga cel mai mult.
Traim intr-o lume din ce in ce mai concurentiala si de aceea daca nu reusesti sa prezinti intr-un mod eficient ceea ce faci, munca ta este lasata in umbra.
Este una dintre capacitatile pe care noi le imbunatatim in cadrul Speakers Club :).

5. Abilitatile pe care le dobandesti

Aceasta teorie este asemanatoare cu cea de la numarul 4 insa este mai cuprinzatoare.
Ea spune asa: “Cu cat ai mai multe abilitati diferite: comunicare, public speaking, leadership, … cu atat esti o persoana mai valoroasa si cu atat vei fi mai bine platit.”
Contine o samanta de adevar insa daca acele abilitati nu le folosesti in munca de zi cu zi, acestea nu iti cresc valoarea si nu te ajuta sa castigi mai mult.
Mai important este sa folosesti abilitatile pe care le ai si sa le dezvolti pe cele pe care le folosesti zi de zi in activitatea ta.

6. Sistemele pe care le creezi

Aceasta este o teorie foarte noua care spune ca banii pe care ii castigi depind de sistemele pe care le creezi.
Afacere = Sistem
Imobil pe care il inchiriezi = Sistem
Activitate intr-o afacere de tip Network Marketing = Sistem
Cu cat creezi un sistem mai bine pus la punct si mai functional, cu atat vei castiga mai multi bani.
Cu ajutorul acestei teorii putem introduce in calcul si venitul pasiv, venit ce este imposibil de introdus la toate celelalte teorii de dinainte.
De aceea, multe carti din zona afacerilor se concentreaza pe a face munca sustinuta o perioada de timp pana cand ai pus la punct un sistem functional si apoi ia-ti vacanta :). (eg: Saptamana de lucru de 4 ore)

7. Convingerile pe care le ai

Cu siguranta aceasta este cea mai ciudata dintre toate :).
Motivul pentru care este ciudata este pentru ca implica partea invizibila a banilor.
Toate cele 6 teorii de mai sus, sunt aspecte vizibile si multe dintre ele palpabile.
Teoria nr. 7 este foarte intangibila.
Ea spune asa: “Suma de bani pe care o castigi este determinata de convingerile pe care le ai. Daca ai convingeri nesuportive, aceste convingeri vor fi ca un zid in calea banilor si acestia te vor ocoli. Daca ai convingeri suportive, vei fi considerat ca ai o atingere ce transforma totul in aur.”
Stiu ca pare greu de crezut, insa aceasta este teoria care explica cel mai bine dinamica banilor.
 
Care este teoria care explica de unde vin banii la tine? In principiu toate 🙂
Nu stiu daca exista raspunsul universal insa daca combini toate aceste teorii, vei gasi raspunsul pentru tine… si de fapt, acesta este cel mai important raspuns.
Pentru ca eu nu sunt un expert in domeniul banilor vreau sa te invit la cursul unei persoane ce este expert in acest domeniu: Liviu Pasat. 
Din perspectiva mea este cel mai echilibrat expert in domeniul financiar, in Romania.
El urmeaza sa sustina o editie speciala a seminarului sau: Trezeste banii din viata ta! La acest seminar au participat peste 30.000 de persoane de-a lungul timpului si daca nu ai fost, iti recomand sa mergi pentru ca merita din plin. Sunt persoane care au participat si de 4 sau 5 ori la acest seminar.
Seminarul va avea loc pe data de 16 mai, de la ora 19:00 la Crystal Palace Ballroom.
Pretul pentru seminar este unul infim, de 67 de lei in care ai ca bonus cartea lui: Obiceiuri care fac toti banii. Eu am citit cartea sa si poti gasi review-ul meu aici. Avand in vedere ca aceasta carte este 67 de lei poti sa consideri ca seminarul este gratuit.
Pentru restul detaliilor si inscriere poti accesa pagina evenimentului: http://www.liviupasat.ro/strzbucuresti/
Pe curand,
Paul
 

2 răspunsuri

  1. Salutare Paul.
    Ultimele articolele pe care le-ai scris ”dau din casă” :). Cred că fac parte din categoria marketing prin educație, concept care-mi place foarte mult și fac referire la el pentru că l-ai descris într-un alt articol.
    Articolul acesta, despre bani, mi-a atras atenția pentru că din nou, rezonez cu majoritatea ideilor. Am rămas cu câteva nelămuriri legate de punctul 3…educație.
    Dacă ne referim la educație în modalitatea descrisă în articol precum școală, liceu, facultate este lesne de înțeles că nu ne ajută în antreprenoriat. Vorbim de cunoștințe generale ( care se predau în școală ) vs cunoștințe specifice, bine țintite, concrete, practice ( care se ”predau” în antreprenoriat ). Lupta este incorectă 😀 !
    Doresc să împărtășesc ceva cu tine, Paul.
    Timp de 3 ani, am activat într-o companie de vânzări în rețea ( Network Marketing ). Pasul principal de recrutare în cadrul unei companii care-și vinde produsele prin rețea este stabilirea unui țel. Adică se căutau oameni dornici să-și realizeze țelurile și voiau să facă o schimbare. Bun.
    Foarte multe discuții de prospectare atingeau subiectul despre ce anume ”învață școala ca să-ți realizezi visul tău”. Printre altele, la prima impresie, se crea o imagine negativă despre școală și chiar despre statutul de angajați. Evident, te punea pe gânduri dar marea majoritate nu înțelegeau că de fapt școala este bună dacă nu ai descoperit ce-ți place.
    După ce am încetat cariera în vânzările în rețea, am pășit în exterior, m-am dat puțin la o parte și am observat pe cei care termină o facultate și apoi se angajează dintr-o lumină mai pozitivă. Am făcut asta pentru că marea majoritate a colegilor mei de școală au urmat această cale.
    Îți mărturisesc că sunt unul dintre oamenii care au lăsat facultatea și am „antecedente” în acestă direcție 😀 ! Adică nu sunt cel mai avizat să-mi dau cu părerea despre sistemul de învățământ. Și poate că, de aceea am îmbrățișat repede ideea că școala nu te ajută dacă vrei să faci ce-ți place cu adevărat în viață.
    Concluzia la care am ajuns, după câțiva ani buni de promovare a aceluiași concept, că școala nu te ajută în antreprenoriat, este că din contra, școala te ajută enorm de mult în antreprenoriat :p. Te ajută să realizezi că ceea ce înveți la școală este ceea ce-ți place sau nu. Te ajută să-ți dai seama dacă te apropii de antreprenoriat sau nu. Cu alte cuvinte, îți dai seama dacă antreprenoriatul e de tine. S-ar putea ca cei care aleg un liceu, conform vocației, să se apropie cu pași timizi și mărunți de ceea ce le place și vor continua să facă și în afacerea lor. Bine, astea sunt cazuri mai rare :).
    Ce vreau să spun este că am descoperit că educația din școli te apropie de antreprenoriat prin pur și simplul fapt că este la polul opus :)) !
    Cred că un pas important în direcția antreprenoriatului, la fel ca și-n vânzările în rețea, este să-ți descoperi ce-ți place. Cred că asta se face prin încercare și eroare iar educația din școli este un mediu propice pentru a greși 😀 !
    Mulțam fain de articol, Paul.
    Multă veselie să ai 😀 !

    1. Interesanta perspectiva.
      Intr-adevar, daca privim din aceasta perspectiva orice are si o parte pozitiva. Orice pahar pe jumatate gol este si jumatate plin 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Descarcă Gratuit Ebook-ul ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2023 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial reach-ul și vânzările!
Algoritm

FREE
VIEW