Teama de a vorbi in public

Acest articol este un guest post de la colega mea, Luana Ipate

Desi nu ne cunoastem inca, probabil ca avem o pasiune comuna: dorinta de a fi in fata.

Numele meu este Luana Ipate si sunt Events Manager la Speakers Club, studenta la Business Management in UK si speaker in formare.

Am ales sa iti scriu acest email pentru ca urmeaza sa desfasuram un nou training de public speaking si as vrea sa ne cunoastem.

Imi doresc sa te cunosc pe tine cel plin de indoieli si frica atunci cand pasesti in fata, pe tine cel neincrezator si cu emotii greu de controlat, pentru ca si eu am fost acolo, si inca sunt.

Si vreau sa iti impartasesc putin din experienta mea si ce a insemnat pentru bine faptul ca am ignorat si am negat anxietatea mea sociala.

S-a transformat in fobie. Da, asta se poate intampla. Si mai exact, in glosofobie.

Glosofobia, numita si anxietate de discurs, are legatura cu lipsa de incredere a vorbitorului in capacitatea sa de a transmite inteligibil un mesaj, plasandu-si publicul intr-o pozitie mult mai inalta decat a sa si deruland in mintea sa un scenariu in care ceilalti il critica, il desconsidera, ii observa tremurul vocii, nelinistea mainilor, fata inrosita sau palida din cauza emotiilor puternice.

Da, este vorba despre o paleta intreaga de emotii care, in cele din urma, pe mine ca si vorbitor m-au facut sa ma descentrez de pe mesajul pe care doream sa-l transmit si sa ma gandesc in schimb la ceea ce credeam eu ca mi se intampla: ‚…nu pot sa-mi controlez vocea’, ‚..tremur toata’, ‚..mi s-a pus un nod in gat si nu mai am aer’, ‚am un blocaj si nu reusesc sa imi mai gasesc cuvintele’, ‚toata lumea se uita la mine si vede ca nu pot sa ma controlez’, ‚o sa ma fac de ras’.

In cele din urma, discursul mi-a disparut din minte pentru ca blocajul la care ma tot gandeam era cel prezent in mintea mea.

Asta s-a intamplat acum 6 luni.

In perioada urmatoare, anxietatea mea se transforma in fobie.

Cum mi-am dat seama de asta? Fobia inseamna frica excesiva si este acompaniata de evitarea de a face acel lucru complet.

Simtisem un disconfort extrem de mare, de aceea am cautat tot timpul sa ma sustrag din orice cadru in care as fi putut fi pusa in aceeasi situatie.

Inca nu pot spune ca am invins aceasta fobie, dar am facut un prim pas din nou in aceasta directie participand la training-ul de Public Speaking de acum 2 saptamani. Am observat ca ideea principala atunci cand sustii un discurs este sa fii concentrat asupra mesajulului pe care il transmiti si efectele acestuia.

Ca si cineva care sufera de glosofobie, atentia mea era mai mult centrata asupra simptomelor corporale, prea mult chiar.

Dincolo de aceasta diferenta, vorbitorii ajung in pozitia de a fi considerati si de a se considera buni prin exercitiu constant si prin expunerea repetata la feedback din partea publicului.

Ei reusesc aceasta performanta pentru ca isi permit luxul de a gresi, de a folosi emotiile pentru a transmite ceea ce vor sa spuna mai bine si de a accepta ca toata lumea are opinii diferite si e in regula sa fie asa.

Trainingul a fost minunat, am incercat sa iau tot ce e mai bun din ce a predat Paul si intr-adevar am invatat multe. Am invatat sa imi structurez fiecare discurs si am gasit elementele care functioneaza cel mai bine pentru mine.

Atmosfera de grup a fost absolut extraordinara, nu doar ca energie, ci si ca informatie.

Participantii veneau din domenii foarte diferite, iar informatiile transmise de fiecare au fost foarte folositoare.

Am fost incurajata, nu criticata. Mi s-a oferit feedback constructiv, in legatura cu ce pot face mai bine, ce pot imbunatati, mi s-au oferit noi perspective si in continuare, am avut de ales daca sa iau in considerare acele lucruri sau nu.

Este o experienta in care te descoperi pe tine si vorbitorul din tine. Fiecare dintre noi avem un mesaj important de transmis si poti afla si tu cum sa faci asta cu naturalete si autenticitate, echilibrand si clarificand lucrurile din interiorul tau.

Tocmai de aceea te incurajez si pe tine sa participi la urmatorul training intensiv sustinut de Paul.
Este posibil sa-ti schimbe perspectiva despre ce inseamna vorbitul in public asa cum mi-a schimbat-o mie.
Luana,
Community Manager la Speakers Club

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Descarcă Gratuit Ebook-ul ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2023 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial reach-ul și vânzările!