10 motive pentru care MERITA sa fii speaker / trainer / coach

Dupa ultimele 2 articole in care am povestit despre partile provocatoare ale meseriei, a venit si momentul sa povestesc despre partea placuta.

Aceasta serie de articole a fost scrisa cu o structura in minte, si anume: The Good, The Bad and The Ugly (Partea buna, partea rea si partea urata). Am inceput de la final catre inceput 🙂

Daca nu ai apucat sa citesti primele 2 articole le poti gasi aici (primul articol) si aici (al doilea articol)
In acest al treilea articol vreau sa indrept atentia catre partea pozitiva, catre motivele pentru care merita pe deplin sa mergi catre o cariera de speaker / trainer sau coach.

Aici sunt motivele care pe cei mai multi dintre noi, ne fac sa mergem inainte atunci cand lucrurile sunt foarte dificile. Iata care sunt motivele, intr-o ordine aleatorie.

1. Cunosti mii de oameni fantastici

Eram acum aproximativ 3 ani la masa cu fondatorul primei agentii de Speakeri din Romania, Costin Ciora si povesteam de motivul pentru care fiecare dintre noi a inceput proiectul pe care il face.

Motivul lui Costin mi s-a parut cel putin atipic. Mi-a spus: “Paul, am inceput asta pentru ca imi doream sa cunosc fata in fata oameni de top, care poate nu ar fi acceptat sa ne vedem daca nu le-as fi oferit aceasta ocazie.”

De-a lungul anilor mi-am dat seama ca si eu am fost binecuvantat cu ocazia de a cunoaste oameni de top.

Persoanele care vin la un curs de Public Speaking sau solicita coaching de Public Speaking sunt persoane care isi doresc sa se dezvolte, sa progreseze si sa devina cat mai buni in ceea ce fac. Sunt oameni extraordinari si ma refer la fiecare dintre participantii pe care i-am avut de-a lungul timpului la cursuri si la coaching.

Am avut ocazia sa cunosc o persoana din Top 300 Forbes Romania (care mi-a fost client la coaching), influenceri cu zeci sau sute de mii de fani dar si oameni simpli cu un caracter extraordinar.
Practic esti tot timpul inconjurat de oameni fantastici care vor mai mult de la viata.

2. Control total asupra timpului

Acest lucru vine cu limitarile sale, insa in cea mai mare parte a timpului tu decizi cand vrei sa lucrezi si cand nu. Daca vrei ca diminetile tale sa fie libere pentru ca acel timp sa fie timpul tau cu tine, poti sa faci acest lucru.

Daca vrei sa lucrezi doar 3 zile pe saptamana si restul sa fie liber, poti sa faci acest lucru.

Ai control asupra timpului tau de lucru.

Aici este si o parte usor amuzanta.
Acum 4 ani eram acasa si m-a sunat un bun prieten la ora 20:00.

  • Ce faci Paul?
    Am raspuns sec:
  • Lucrez.
  • Paul, stii care este definitia muncii?
    Am raspuns ca nu pentru ca nu stiam la se refera. Apoi imi spune:
  • Munca este acea activitate specifica umana care ocupa tot timpul care ii este alocat

Am observat pe parcursul timpului ca aceasta definitie este cat se poate de reala.

Daca aloci muncii 5 ore, va ocupa 5 ore.

Daca aloci 20 de ore, va ocupa 20 de ore

Daca aloci 60 de ore, va ocupa 60 de ore

Daca aloci 100 de ore, va ocupa 100 de ore.

(Timpi calculati mai sus sunt pe saptamana)

Totusi, faptul ca poti sa alegi cat sa aloci muncii este deja un privilegiu si un lucru pentru care putem sa fim recunoscatori.

3. Contributie

Probabil acesta este cel mai mare plus.

Mai toti incepem calatoria noastra in aceast domeniu cu dorinta de a schimba intr-un mod cat mai pozitiv vietile altora.

Pornim cu dorinta de contributie si de a face o schimbare cat mai pozitiva in jurul nostru. Aici ai cateva dintre cele mai frumoase feedback-uri pe care le-am primit de-a lungul timpului

Acestea sunt doar 2 dintre feedback-uri. In laptop-ul meu am cateva sute si mai sunt alte cateva sute pe care nu le-am salvat.

Acum aproape 2 ani vorbeam cu un prieten fotograf despre posibilitatea de a se implica intr-unul dintre proiectele mele.

Acest prieten mi-a oferit un raspuns foarte interesant la propunerea mea. Raspunsul sau a fost asa: “Paul, fiecare proiect pe care il fac este nevoie sa umple unul sau mai multe dintre cele 3 rezervoare: Suflet, Imagine sau Bani,”

Unii oameni umplu foarte mult rezervorul de bani dar sunt goli la rezervorul de suflet.

Altii merg catre cealalta extrema si au un rezerv plin la categoria de suflet sau contributie insa scartaie rezervorul de bani.

Eu cred intr-o perspectiva echilibrata in care toate cele 3 sunt la un nivel, cel putin confortabil, daca nu chiar abundent 🙂

4. Posibilitati de castig pasiv

Un alt mare + al meseriei este ca-ti permite sa castigi bani, “fara sa faci nimic”.

Acest “fara sa faci nimic” este un pic vazut incorect.

De cele mai multe ori faci ceva ca sa castigi acei bani chiar daca efortul este mic sau foarte mic. Hai sa vedem cateva astfel de posibilitati:

  • Crearea unui material educational (Carte, Audiobook, DVD, …) si vanzarea acestuia printr-un sistem online – 80% pasiv pentru ca de cele mai multe ori daca nu promovezi, nu se intampla nimic
  • Crearea unei carti si vanzarea drepturilor de autor – 100% pasiv insa de cele mai multe ori profitul cel mai mare il ia editura sau libraria si mai putin autorul
  • Crearea unui curs online si vanzarea acestuia tot online – 80% pasiv, pentru ca este nevoie sa promovezi sau 99% pasiv in cazul in care il publici pe Udemy (ei promoveaza cursul tau insa este nevoie sa raspunzi la comentarii sau mesaje cand acestea apar)
  • Vanzare prin afiliere prin intermediul unui blog – 95% pasiv doar dupa ce blog-ul este bine construit si indexat (adica 1-3 ani de lucru constant)

Acestea sunt doar cateva exemple. In realitate sunt mult mai multe, insa este important ca banii pot sa vina si cand tu esti in vacanta. 

5. Vacante platite de clienti

Daca ai ocazia sa facilitezi si Team-building-uri sau Traininguri cu echipa in afara orasului unde locuiesti, este un lucru fantastic.

Practic o alta firma plateste calatoria ta (cazare, transport, masa) + un fee de training pentru ca tu sa facilitezi o experienta de invatare pentru acea echipa.

In multe dintre cazuri, ai ocazia sa pleci cu familia sau persoanele dragi si ei sa se distreze in timpul in care tu lucrezi sau sa va distrati impreuna la inceputul sau sfarsitul acelei experiente.

De multe ori, cand facilitez o astfel de experienta, nici nu-mi vine sa spun ca lucrez :). Este atat de frumos si experienta este atat de placuta incat nu o pot numi munca.

Mai sunt si cazuri in care, daca ai clienti din zona de turism, iti ofera vacanta in mod gratuit (la propriu).
Sunt si cazuri in care trainingurile sunt destul de dificile sau nu-ti permite contextul sa fie si distractie insa depinde si cum negociezi lucrurile inainte 🙂

6. Training gratuit

In momentul in care lucrezi in coaching ai ocazia fantastica sa inveti foarte, foarte mult de la clientii tai.
Practic fiecare sesiune de coaching sau consultanta reprezinta o ocazia extraordinara de a-ti dezvolta cunostintele si a invata din experienta unei alte persoane.

Ca sa poti sa ajuti cu adevarat un client este nevoie sa-i intelegi contextul in care se afla (in coaching de cele mai multe ori clientul este nevoie sa-si inteleaga contextul).

Desigur, ca aceste informatii nu le folosesti mai departe pentru ca este vorba de confidentialitatea persoanei, insa prin faptul ca el sau ea iti povesteste, tu ai ocazia sa inveti foarte mult.

Personal, in calitate de coach de public speaking am invatat uluitor de mult de la clienti mei.
Desigur, de multe ori cand ei prezinta cu mine la sesiunile de coaching eu ascult mai mult forma si mai putin continutul insa retin si ceea ce spun.

Un alt aspect este ca pentru a-i sprijini pe ceilalti este nevoie ca tu in primul rand sa devii o persoana mai buna. Practic, esti fortat sa evoluezi 🙂

7. Calatorii constante

De exemplu, eu scriu acest articol in drum spre Sibiu 🙂 Pe bune.. sunt in tren in drum spre Sibiu. Chiar acum sunt la gara din Sinaia.

Sibiu

Poate te intrebi de ce calatoresc cu trenul si nu cu masina.

De-a lungul timpului am calatorit cu orice metoda posibila: masina personala, masina inchiriata, tren, autobuz, blabla car, avion. Pentru traseul Bucuresti – Sibiu iau trenul pentru ca sunt 5 ore de lucru in loc de 4 ore de condus. Este ca si cum ma urc in tren, lucrez 5 ore si ma uit pe fereastra si sunt la Sibiu + ca de multe ori stau la vagonul restaurant unde nu este nimeni.

Am descoperit ca drumurile scurte (1-2 h) este mai usor sa le faci cu masina, drumurile medii (3-5 ore) este mai eficient sa le faci cu Trenul iar drumurile lungi (6h sau mai mult) este cel mai bine sa le faci avionul.
Cand calatoresti mult, inveti toate chichitele 🙂

Oricum, prin faptul ca ai ocazia sa vezi multe orase, de multe ori poti sa-ti iei o zi sau 2 ca sa vizitezi acel oras… sau poti sa te opresti undeva in drum si sa petreci un timp de calitate.

Ai ocazia sa vezi constant locuri noi si oameni noi.

Totodata, acesta este si unul dintre cele mai mari dezavantaje ale meseriei.

Cand ai familie vrei sa stai mai mult acasa sau sa calatoresti cu familia, lucru care nu este tot timpul posibil atunci cand pleci ca sa lucrezi.

Ca in orice lucru, echilibrul este varianta ideala.

8. Construirea unui Brand

Ca trainer sau speaker iti construiesti un brand personal destul de puternic de cele mai multe ori, cu scopul de a atrage clienti.

Totusi, acest brand personal iti faciliteaza si alte oportunitati.

Poti ulterior sa:

  • Fii parte a unui film
  • Joci intr-o reclama
  • Fii invitat special la diferite evenimente
  • Participi la diferite cursuri ca invitat
  • Oportunitatile ajung la tine muuuult mai rapid (esti printre primii care afla de inovatii)

Faptul ca devii un brand oamenii au multa incredere in tine si acea incredere se transfera la orice ai face.
De exemplu, eu am si o Agentie de Marketing.

Putini oameni stiu de acest lucru.

De fapt, pentru agentia de Marketing nici macar nu am un site sau o pagina de Facebook :)… dar, am clienti.

De unde au venit clientii? Din clientii de training care deja aveau incredere in serviciile mele.
Practic increderea s-a transferat de la o activitate la alta.

9. Bariere de intrare foarte mici

Unul dintre motivele pentru care sunt mai multe persoane care acceseaza aceasta cariera este ca barierele de intrare sunt foarte, foarte mici.

Practic, ce este nevoie sa faci ca sa devii trainer / speaker / coach.

Ai nevoie de o Zana Maseluta care sa-ti spuna: “De acum poti sa vorbesti in public!”?

Nuuu… nu ai nevoie de nimeni. Oricine poate sa fie oricand, oricare dintre aceste meserii.

Desigur ca ajuta foarte mult sa faci o scoala acreditata inainte de a te apuca astfel incat sa ai un pic de habar ce faci.

Totusi, asta nu se compara nici pe departe cu un business clasic, cu punct de lucru.

De exemplu, hai sa ne gandim care este investitia necesara pentru a deschide un salon. Ai nevoie de spatiu (chirie), amenajare, echipamente, cosmetice, personal (salarii) si multe altele pe care nici macar nu le stiu.

Eu personal ma uit cu groaza la unele saloane pe care le vad la mine pe strada, unde antreprenorul amenajeaza spatiul, cumpara echipamente, angajeaza persoane si peste un an, inchide spatiul. Nici nu vreau sa ma gandesc cate zeci de mii de euro a pierdut acel antreprenor.

In cazul in care nu iti iese in aceasta meserie, pierderea este muuuuult mai mica.

Tatal meu mi-a spus la un moment dat dupa ce am luat carnetul de sofer: “Paul, te numesti sofer de abia dupa ce ai facut 100.000 de km.”

Eu cred ca la fel se aplica si la training.

Te numesti Speaker de abia dupa 1000 de ore de vorbit pe scena.

Te numesti Trainer de abia dupa 1000 de ore de facilitare.

Te numesti Coach de abia dupa 1000 de ore de coaching.

Dupa trainingul de formare, doar iti iei permisul 🙂

10. Menire

Multe persoane isi gasesc menirea / vocatia / scopul in viata / destinul in a face o schimbare pozitiva in jurul lor prin intermediul transferului de cunostinte, povesti sau experiente.

Asa cum anumite persoane isi gasesc menirea in a fi cantaret, dansator, pictor sau orice altceva care are o latura artistica la fel si meseriile de Trainer / Speaker / Coach au o latura vocationala foarte puternica.

Daca simti ca aceasta este menirea ta si ceea ce simti ca esti facut sa oferi oamenilor in viata pe care o traiesti… este un lucru fantastic 🙂 Go for it!

Acestea sunt 10 motive pentru care am descoperit ca DA, merita sa fii Speaker / Traner sau Coach.
DA, MERITA sa depui efortul si timpul pentru ca lumea din jurul tau sa fie chiar si un pic mai buna datorita tie.

MERITA!

Poate te intrebi: “OK, Paul, mi-au placut articolele. Ce se intampla dupa aceasta serie?” Poti sa alegi sa continui de unul singur… ceea ce este foarte ok.

sau…

Poti sa alegi sa intri intr-o comunitate de persoane care se sprijina in calatoria lor spre a deveni mai buni Speakeri, Traineri, Coach, leaderi care fac o schimbare in jurul lor sau pur si simplu in a fi o persoana mai buna. Este pasul urmatorul de la Speakers Club si anume Academia de Speakeri.

Academia de Speakeri este un bootcamp (o tabara de formare) de 4 zile la munte in care sa explorezi fiecare componenta necesara spre a face cariera ca Speaker / Trainer sau Coach si modul prin care sa ai succes.

Sunt principiile despre care am povestit in aceste articole dar mult mai in detaliu si cu multe provocari transformationale.

Despre Academia de Speakeri urmeaza sa-ti povestesc in e-mailul urmator.

Daca ti-a placut ceea ce am scris pana acum, in ultimele 3 articole, cu siguranta iti va placea ceea ce iti voi povesti despre Academia de Speakeri.

Asa ca ne vedem curand in urmatorul e-mail cu toate detaliile.
Pe curand,
Paul

4 răspunsuri

  1. Foarte frumos, nu alambicat, rafinat in cuvinte. Mi-a facut o deosebita placere sa citesc tot articoul, de la cap la coada. Looking forward to meeting you!

  2. Foarte interesant articolul, foarte bine structurat, detaliat si foarte clar, exact asa cum ne-ai obisnuit. Multumesc inca o data pentru cele 3 articole minunate si pline de invataturi ce se pot pune in practica foarte usor. Mult succes in tot ceea ce faci!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Descarcă Gratuit Ebook-ul ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2023 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial reach-ul și vânzările!