Acest articol este un guest post scris de Cosmin de la Blog de Instalatii.
In acest articol o sa-ti arat date statistice de la o campanie cu un video de 42 de secunde, ce a ajuns la mai mult de 2 milioane de oameni.
Vei vedea toate detaliile, iti arat cum am facut video-ul plus cateva sfaturi generale pentru retelele de socializare.
Continutul video a depasit ca interes continutul scris. Vom avea in continuare oameni care prefera sa citeasca articole scrise, cum faci si tu acum.
Dar video-urile sunt mai usor de consumat. Poate ca unul din motive este ca oamenii sunt in general lenesi si nu le place sa citeasca.
Uite 3 statistici interesante despre video comparat cu text:
- oamenii retin 95% din mesajul unui video, comparat cu 10% din citirea unui text.
- media globala pentru consumul de video este de 84 de minute pe zi.
- 73% din consumatori spun ca e mai probabil sa cumpere dupa ce vad un video al brand-ului despre un produs sau serviciu.
De ce campanii video?
Eu (Cosmin) scriu articole pe Blog de Instalatii despre instalatii termice din 2015. Am inceput sa monetizez blogul prin afiliere, si apoi am facut campanii pentru clienti prin articole scrise.
Am adaugat apoi partea de continut video la cererea clientilor. Am inceput sa dau mai multa atentie in ultimii 2 ani continutului video din mai multe motive.
Unul din ele este ca ajungi la o audienta mai larga. Poti posta acelasi video in mai multe platforme.
Campaniile video aduc in general mai multi bani decat campaniile prin articole scrise, desi volumul de munca este mai mare si trebuie sa stii unele abilitati cum ar fi editare video.
Clientul
Lucrez cu acest client de mai mult timp, aproape 2 ani sau chiar mai mult. Public constant continut pentru el cu articole lunare pe blog si cateva video-uri.
Este un client ‘’educat’’ in sensul ca cunoaste bine partea de marketing, lucreaza cu mai multi influenceri mici si mari, au aparitii in presa scrisa si la televiziune.
Au buget de marketing iar produsul este unul din gama scumpa cu durata lunga pana la decizia de cumparare.
Relatia cu clientul este una foarte buna. La cererea lor am facut si un grup de Facebook unde le-am dat drept de administator si am strans mai mult de 10.000 de membri interesati de produs.
Ideea
I-am propus clientului sa facem o campanie formata din 4 video-uri de tip short de 30 – 50 secunde in format vertical, publicate in mai multe platforme de Social Media timp de 4 saptamani.
Scopul campaniei a fost de brand awareness si brand recognition dar a generat si multe cereri directe de oferta de la clienti.
Apreciez increderea pe care a avut-o clientul in mine. A aprobat campania si a si platit-o inainte sa vada video-urile sau scriptul, doar pe baza ofertei mele.
Asta inseamna sa lucrezi cu clienti buni. Dar a contat si faptul ca am livrat campanii de calitate in trecut pentru el.
Platformele principale: Facebook, YouTube, TikTok – aici rezultatele au fost foarte bune. Platforme secundare LinkedIn, Instagram – aici rezultatele au fost mici.
Video-ul 2 din cele 4 video-uri a avut rezultate excelente si pentru el va arat datele statistice mai jos.
- Video: https://www.facebook.com/watch/?v=865636544438095
- Vizualizari: 2.100.000
- Reactii: 39.100
- Distribuiri: 4.400
- Comentarii: 1.900
YouTube
- Video: https://youtube.com/shorts/VmZ4PAglXSU
- Vizionari: 78.500
- Procent mediu de vizionare: 94%
Pentru YouTube clientul a promovat video-ul din bugetul lor pentru o perioada si asta a dus la un numar mai mare de vizionari. Nu au fost promovari platite in celelalte platforme.
TikTok
- Video: https://www.tiktok.com/@blogdeinstalatii/video/7171739614216998150
- Vizionari: 553.600
- Likes: 14.000
- Shares: 2.269
- Comments: 610
Despre video
Am testat de mai multe ori inainte sa fac acest video. Am incercat sa vad ce functioneaza si m-am adaptat.
N-am folosit echipament sofisticat. Este filmat cu telefonul meu care este un Samsung, si editat in Davinci Resolve un soft de editare gratuit.
Script-ul
Partea de subtitrare din video am facut-o cu un editor de pe Upwork care ma mai ajuta cu editarile.
Scriptul este destul de simplu. La partea de copywriting, adica de scriere a textului, incerc sa scriu conversational. Folosesc propozitii scurte si cuvinte simple.
Retentia (procentul de vizonare)
Am incercat sa atrag atentia la inceputul video-ului, dar sa mai am un ‘’hook’’ si pe parcurs. Am lasat mentionarea produsului la final.
Este un moment in care retentia video-ului scade si daca s-ar face mai inainte, oamenii n-ar mai fi la fel de interesati sa priveasca video-ul pentru ca este un moment la care retentia video-ului scade.
Pentru editarea video-ului am folosit multe poze si multe secvente de broll. Schimbarile de cadru si ‘’cut-urile’’ ajuta la pastrarea atentiei.
La video-urile scurte, pentru videouri mai mici de 30 de secunde ar trebui sa tintim catre retentie de 100%.
Iar la video-urile intre 30 – 60 de secunde catre retentie de 80% pentru a avea un video de succes.
Finalul
Finalul video-ului este foarte important. Pentru Facebook Reels, YouTube Shorts si TikTok, cand se termina video-ul acesta incepe din nou automat.
Sunt creatori de la care am invatat o tehnica denumita loop (sfarsitul este legat de inceput). Poti vedea asta la Ennis Dackhill sau Letsmunch.
In felul asta poti creste procentul de retentie adica cat de mult vad spectatorii din video-ul tau iar la unele poti avea peste 100% deoarece vor vedea video-ul de mai multe ori.
.
Limitari ale platformelor
Pentru Facebook si TikTok am intampinat niste limitari pe care in mod normal nu le intalnesc.
La TikTok am uitat sa adaug #ad in descriere. Mi-a aparut un mesaj in platforma ca video-ul a fost reportat ca este reclama si nu e marcat. Am adaugat #ad in descriere si l-am marcat ca reclama apoi totul a fost ok.
Tot pentru TikTok am descoperit ca nu poti sa pui link-uri in comentarii. Oamenii intrebau unde pot gasi produsul, si eu le raspundeam la comentariu cu un link.
Link-urile din comentarii pe TikTok nu sunt publicate si sunt retinute pentru verificare. Ca sa le gasesti si sa le publici, trebuie sa intri la comentarii, sa derulezi pana jos unde gasesti partea de aprobare a comentariilor retinute.
Foarte multe comentarii sunt retinute de algoritmul TikTok asa ca e bine sa intri periodic aici sa le aprobi.
Stiu ca link-urile nu pot fi accesate din comentariile pe TikTok, dar am vrut ca macar sa le vada clientii, si sa le scrie ei in browser dar vor.
La Facebook am fost limitat sa mai dau reactii la distribuiri. Am dat inimioara la distribuirile postarii si la un moment dat (dupa mai multe sute) am fost anuntat ca nu mai am acces la acest lucru pentru o perioada. Din fericire a trecut repede.
Cum sa cresti engagementul pe Facebook?
Sunt cateva lucruri care te pot ajuta sa ai mai multi oameni ce reactioneaza la postarile tale.
Comentarii
In primul rand sa raspunzi la fiecare comentariu. Stiu ca este ceva basic, dar nu toata lumea o face.
Apoi daca vrei mai mult, raspunde la comentariu adaugand o intrebare.
Asta trebuie sa facem pe retelele de socializare, sa fim sociabili si sa interactionam cu ceilalti.
Distribuiri
Mie imi plac distribuirile si vreau sa fie cat mai mulți oameni care distribuie continutul meu. In felul asta ajung la o audienta mai mare.
Sunt oameni care au tendinta sa distribuie multe postari si fac asta periodic. Facebook probabil ca le va arata si postarea ta daca ai deja mai multe distribuiri, pentru ca stie ca va vrea sa o distribuie si el.
Uite ce sa faci la fiecare distribuire a postarii tale:
- Reactioneaza, de preferinta cu o inimioara (Ador) sau Grija, sau Uau, nu doar cu Imi place.
- Adauga la comentarii un emoji
- Scrie un comentariu si multumeste pentru distribuire.
Toate aceste lucruri vor creste engagementul postarii. Iar cel care a distribuit postarea va fi notificat de reactiile si comantariile tale.
E foarte probabil ca data viitoare cand vede o postare a ta sa o distribuie din nou. Si din nou.
Hateri
Cand primesti multa atentie, vei avea si multi hateri si troli. N-ai cum sa fii pregatit pentru asta.
Este ceva normal ca 1% din audienta sa nu te placa. Gandeste-te ca din 10.000 de oameni, 10 nu te plac, si asta e normal.
O sa-ti spun un lucru care n-o sa-ti placa acum. O parte din comentariile de hate sunt adevarate. Prima data primeste-le cu umilinta si intreaba-te ce lucru de acel comentariu este adevarat.
Pana la urma este un feedback de la audienta. Te poate ajuta sa faci content mai bun.
Da like si raspunde la toate comentariile de hate. Daca nu stii ce sa le raspunzi scrie asta: ‘’Multumesc pentru feedback. Toate cele bune’’.
Am studiat haterii si modul in care trebuie sa-i abordam invatand de la Rob Moore si Grant Cardone.
Grant spune ca ai nevoie de hateri ca sa ai succes. Si da o formula a succesului: Attention – Criticism – Haters – Admiration.
- Aduna cat mai multa atentie.
- Aduna cat mai multe critici (si ignora-le).
- Criticile vor creste la un nivel mai mare, vor fi si minciuni care cresc nivelul de atentie.
- Aduna cat mai multi hateri (nu ataca haterii).
- Continua sa atragi atentie, nu lua in seama criticile nefondate pana devine admiratie. In acest punct haterii se vor muta sa caute o alta tinta.
Haterii nu te urasc pe tine de fapt. De obicei sunt gelosi si amenintati de succesul tau. Toti oamenii au o voce online si se ascund in spatele laptopului su al telefonului.
Comentariile negative ar trebui sa fie un indicator ca primesti cantitatea potrivita de atentie.
Avem nevoie de hateri pentru ca ei consuma continutul tau, au reactii, scriu comentarii si fac engagement la postari. Din acest punct de vedere sunt mai buni decat fanii.
Eu aleg de multe ori sa raspund cu umor la comentariile lor. In felul asta schimb tonul discutiei si ne si distram putin. Uneori oamenii isi dau seama ca ce-au scris nu e chiar ok.
Concluzie
Daca astepti un semn pentru a incepe sa faci continut video de tip scurt, acesta este.
Platformele de social media isi doresc mai multe video-uri. Este un mod bun de a ajunge la audiente pentru ca reach-ul este in general mai mare decat la postarile de tip text.
Iar utilizatorii consuma tot mai mult continut video.
Un singur video in format vertical mai mic de 60 de secunde, poate sa fie publicat ca Facebook Reel, YouTube Shorts si TikTok. Il mai poti publica si pe Instagram, LinkedIn si ca Facebook video si-l poti pune si la story.
Incearca platforme noi de Social Media si mergi acolo unde este viralitatea. Mi-a luat circa 2 ani sa fac 10.000 de subscriberi pe YouTube, dar au trebuit doar circa 2 luni sa fac 10.000 de foloweri pe TikTok.
Multumesc pentru atentie si iti doresc succes!
Toate cele bune
Cosmin de la Blog de Instalatii
sursa foto: pexels.com
2 răspunsuri
Un update pentru campanie la 3 luni dupa publicare.
– Videoul din acest articol are acum 3.4 milioane de vizualizari pe Facebook.
– 271.000 vizualizari pe YouTube.
– 701.000 vizualizari pe TikTok.
– In total 4.372.000 vizualizari in cele 3 platforme pentru acest video.
– Am continuat seria de campanii video cu inca 4 videouri in Ianuarie si 4 in Februarie pentru acest client.
– Am adaugat un ”call to action” si am cerut sa scrie ”Da” celor interesati de produs.
– Asta a generat multe leaduri pentru client.
– Am raspuns la (aproape) toate comentariile.
– Am trimis rapoarte detaliate clientului pentru fiecare video.
– Rapoartele au fost ideea mea si le pot folosi cand trimit oferte la clientii noi.
– In total cele 12 videouri au avut un numar adunat de peste 7.000.000 de vizualizari si reactii.
Felicitari maxime!