O zi din viata unui speaker

Te-ai intrebat vreodata ce face un speaker intr-o zi obisnuita? Cum isi petrece timpul? Ce face atunci cand nu este pe scena?
Am scris un articol pentru cei care doresc sa afle raspunsurile la aceste intrebari si sa descopere meseria de speaker profesionist.
Da-mi voie sa descriu o zi obisnuita din viata unui speaker
Miercuri, 10 februarie, 2016
Ma trezesc la ora 3:30. Nu ma trezesc la ora aceasta pentru ca nu mai pot sa dorm sau am eu o nespusa placere sa ma trezesc cat mai devreme ci pentru ca am de facut o calatorie.
La ora respectiva imi fac dus, ma imbrac in costum si ma pregatesc de plecare. Este ziua in care plecam la seminar la Iasi.
La 4:47 am plecat din casa, desigur, fara sa uit sa o sarut pe iubita mea.
Ma urc in masina si pornesc de acasa cu destinatia Livia, colega mea cu care plec la Iasi :).
Imediat ce ajung, parchez masina si luam un taxi pentru a merge spre aeroport.
Nu stiu daca ai calatorit vreodata de la Bucuresti la Iasi insa ai cam 4 variante la dispozitie: Masina personala, Autobuz, Tren, Avion.
Am scos din calcul alergatul si bicicleta pentru ca eram la costum 🙂
Eu le-am incercat pe toate 4 si in acest caz varianta cu avionul este cea mai potrivita, cel putin pentru mine.
In tot timpul  pentru asteptat, imbarcare si zbor am mai verificat Power Point-ul seminarului pe care urma sa il folosesc  pentru a ma asigura ca totul este pus la punct.
Ajunsi la Iasi luam un taxi de la aeroport la sala de conferinta, la Grand Hotel Traian.
Desi am ajuns cu 2h inainte de inceput avem multe lucruri de pregatit:

  • Pus materiale pe scaune
  • Aranjat produse la intrare
  • Montat laptop si verificat fiecare element din partea tehnica
  • Comandat apa (este foarte solicitant sa vorbesti 2 ore in continuu)
  • Aranjat costum ca sa stea perfect

Aceste 2 h trec foarte rapid.
Cu jumatate de ora inainte de a incepe seminarul incep sa vina participantii.
Unul dintre obiceiurile mele la seminarii este sa vin la intrare, alaturi de colega mea si sa-i salut pe participanti.
Am avut reactii foarte interesante la acest obicei. Un domn din Brasov dupa ce imi strange mana imi spune: “Dumneavoastra dati noroc cu noi?” – si se citea in ochi mirarea sa.
Desi multi oameni au tendinta de a ridica un speaker pe un piedestal, este important de stiut ca este doar un om normal.
Eu personal, sunt un om foarte simplu. Sunt doar un om normal ca si tine, cel care citesti acest articol si ca oricine altcineva. Si eu iau masa in oras, si eu ma distrez, si eu mai beau bere din cand in cand, si eu ma enervez ca de multe ori fac greseli stupide.
Dar hai sa revenim la seminar pentru ca in cateva minute incepem.
Acum este partea cea mai interesanta. Adrenalina incepe sa se ridice. Caldura incepe sa patrunda corpul. Emotiile incep sa apara.
Ma duc incet spre laptop ca sa opresc muzica si sa imi iau telecomanda, ma indrept catre mijlocul salii si ma uit in fata mea. In fata vad 150 de oameni care asteapta in liniste sa vada ce se intampla.
Cu zambetul pe buze spun: “Buna dimineata!”
De fiecare data primul raspuns pe care il primesti va fi unul mai slab asa ca voi continua cu: “Multumesc pentru acest raspuns entuziast. Aceasta era partea interactiva a prezentarii mele.”
Aceste 2 fraze aproape de fiecare data starnesc rasul.
“Haideti sa mai incercam o data. BUNA DIMINEATA!”
A doua reactie intotdeauna este mai puternica.
“Numele meu este Paul Ardeleanu si bine ati venit la acest seminar numit: Prezinta cu impact in afaceri.”
Si apoi seminarul se continua cu cele 2 ore pline de informatii utile. (daca nu ai participat deja la acest seminar te invit sa o faci data viitoare cand va avea loc in orasul tau)
Si ziua continua …
Ceea ce ti-am prezentat mai devreme este doar un inceput de zi din viata unui speaker.

7 Activitati obisnuite pentru un speaker

Totusi zilele pot sa difere foarte mult in functie de activitile principale pe care le desfasori.
Cateva dintre cele mai importante activitati pentru un speaker sunt:

  1. Prezentare la eveniment organizat de tine – evenimentele organizate de tine implica cea mai multa munca insa este tipul de eveniment in care ai control si libertate sa faci exact asa cum vrei tu. Aici este nevoie sa te ocupi de componenta organizatorica, componenta de marketing si componenta de prezentare.
  2. Prezentare la eveniment organizat de altcineva – cel mai placut in meseria de speaker este ca altcineva sa se ocupe de componenta de organizare si marketing iar tu doar sa vii si sa susti prezentarea. Recunosc ca este varianta ideala si se intampla doar atunci cand ai un brand destul de puternic.
  3. Creare de continut – este exact ceea ce fac eu in acest moment, adica creez continut valoros pentru tine :). Un lucru absolut normal pentru un speaker este sa creeze continut valoros pe care sa il posteze pe blog, pe Facebook, pe Youtube sau pe orice alte canale mai are la dispozitie.
  4. Promovare – aceasta este activitatea care ia foarte mult timp si este consumatoare de energie. Este nevoie sa promovezi evenimentele pe care le organizezi, materialele pe care le creezi, articolele pe care le postezi. In concluzie tot timpul promovezi ceva.
  5. Networking – peste 50% dintre invitatiile pe care le primesti ca speaker se bazeaza pe networking-ul pe care ti l-ai facut. Oamenii care te cunosc, te plac si te apreciaza, te vor recomanda mai departe. Aceste recomandari de multe ori se transforma in contracte platite si apoi in relatii profesionale pe termen lung. Nu subestima valoarea acestei activitati.
  6. Raspuns la cereri/intrebari – in meseria de speaker intri in contact cu sute, poate chiar mii de persoane in fiecare luna. Traind intr-o lume din ce in ce mai interactiva, oamenii vor sa intre in contact cu tine si sa vada cine este persoana din spatele scenei. De aceea iti vor pune intrebari ca sa te descopere. Este important sa fii cat mai prompt si politicos cu putinta cu oricine care te contacteaza. La urma urmei, tu esti pe scena pentru ei.
  7. Educatie proprie – unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face ca speaker este sa investesti timp si energie in propria educatie. Daca tu nu te educi pe tine, cum poti avea pretentia ca alte persoane sa isi doreasca sa invete de la tine.

De ce sa devii speaker?

Sunt multe motive pentru care ti-ai putea dori sa ai aceasta meserie. Da-mi voie sa iti ofer doar 10 motive 🙂

  1. Ai ocazia sa contribui la o scara mare – Cei mai multi oameni care aleg acest drum profesional, il aleg pentru ca isi doresc sa contribuie cu mesajul, ideile si experienta pe care o au. Pe scurt, vor sa ii ajute pe ceilalti. Este acea motivatie de tip: Ce las in urma mea?
  2. Iti ofera un statut privilegiat– Meseria de speaker iti ofera un statut de invidiat. Noi suntem invatati la scoala ca persoana cea mai cunoscatoare este in fata. Asa am fost conditionati timp de 12 ani de zile. In momentul in care esti in fata si le vorbesti oamenilor se activeaza aceasta conditionare. Pe scurt esti vazut ca o persoana importanta, o persoana care merita respectul.
  3. Castigi bani – Hai sa spunem lucrurilor pe nume: Ca speaker se castiga foarte multi bani, corect?
    Daca vei urmari speakerii americani iti vor spune ca poti sa castigi de la 10.000 de dolari la 25.000 pentru o prezentare de 1h si jumatate. Eu nu stiu pe nimeni in Romania care sa castige atat de mult pentru o singura prezentare insa asa vei auzi de cele mai multe ori.
    Nu vreau sa iti vand gogosi. Ca speaker, banii se fac greu.
    Se fac greu pentru ca este destul de delicat sa ii influentezi pe oameni sa plateasca pentru un produs sau un serviciu educational, pe care l-ai creat.
    Ca in orice meserie de pe lumea aceasta, cel mai greu este la inceput, atunci cand nu te cunoaste nimeni, in momentul tau de lansare.
    Totusi, daca faci lucrurile intr-un mod strategic, incepe sa devina simplu; nu usor, ci simplu.
  4. Esti platit ca sa inveti – Ca speaker, cu cat stii mai multe cu atat valoarea pe care o oferi creste. Pe scurt esti platit ca sa inveti. Mai mult decat atat, oamenii cu care interactionezi, fie in prezentari, fie in conversatii unu la unu iti vor oferi lectii foarte valoroase.
  5. Cunosti oameni de foarte mare calitate – Intr-o zi cu un eveniment ai sansa sa interactionezi cu peste o suta de persoane interesate sa se dezvolte si sa atinga urmatorul nivel profesional si personal. Da-mi voi sa iti spun un lucru despre oamenii care participa la seminarii si conferinte: sunt extraordinari. Cand intalnesti astfel de persoane care sunt motivate sa creasca, isi doresc sa invete si vor sa aplice ceea ce oferi, acest lucru te umple de energie. Este poate cel mai puternic combustibil pe care poti sa il ai.
  6. Calatoresti – De cele mai multe ori evenimentele la care este nevoie sa vorbesti nu sunt in acelasi oras in fiecare luna. De aceea va fi nevoie sa calatoresti. Pentru cei mai multi oameni acest aspect este o bucurie nespusa pentru ca reusesc sa vada alte zone, alti oameni si atunci cand devii international, alte culturi.
  7. Acces la oamenii la care altfel nu ai avea acces – Un alt mare avantaj este ca atunci cand esti speaker si vorbesti la sute de persoane, alti oameni importanti, cu business-uri de succes vor sa te cunoasca. De multe ori ei te invita la un pranz. Conversatia cu acest tip de persoane este una extrem de placuta si plina de lectii valoroase.
  8. Construirea unui brand puternic – De ce reuseste Cristiano Ronaldo sa obtina milioane de dolari din reclame? Datorita unui brand puternic. Si in calitate de speaker poti sa iti construiesti acest brand pentru ca ulterior sa il atribui pentru produsele, serviciile sau firmele pe care le creezi asa cum a facut Richard Branson sau Paris Hilton.
  9. Imbunatatirea abilitatilor de comunicare – In momentul in care vorbesti des in fata oamenilor, esti fortat sa iti imbunatatesti modul in care comunici si iti prezinti ideile. De exemplu, pentru mine, fiind nevoit sa vorbesc la 100 sau la 150 de persoane de foarte multe ori evit sa folosesc microfonul. Acest lucru imi forteaza vocea pentru ca este nevoie sa vorbesc foarte tare. Desi initial ar parea o idee proasta, dupa ce faci acest lucru de 4-5 ori, capeti o voce cu mult mai multa putere.
  10. O meserie cu scop – Cel mai frumos este ca atunci cand practici meseria de speaker, faci ceva care ajuta alti oameni. Este o meserie cu pasiune, cu bucurie si mai ales cu implinire.

Daca in acest articol am vorbit despre, de ce sa devii un speaker, in urmatorul articol iti voi impartasi cele mai frecvente greseli pe care le poti face la inceput de drum in aceasta cariera.
Stiu ca este un articol lung, insa chiar vreau sa iti impartasesc aceste idei pentru ca este o meserie fascinanta.
Nu cred ca toti oamenii ar trebui sa devina speakeri insa cred ca fiecare persoana are un mesaj important de transmis. Fiecare persoana are o voce care merita sa fie auzita, indiferent ca este auzita de o persoana, de 10, de 100 sau de 1000.
De abia astept sa iti impartasesc cum poti sa iti faci vocea auzita in urmatoarele articole.
Pe curand,
Paul.

5 răspunsuri

  1. Wow, Paul! Ma impresioneaza sa citesc acest articol despre tine. Ma bucur sa aflu dedesubturile activitatii de speaker.
    Cu mine a rezonat foarte mult – esti platit ca sa inveti – oamenii iti ofera lectii valoroase. Mi se pare impresionant de cum functioneaza lucrurile.
    Abia astept sa mai aflu cum este Paul, persoana din spatele brand-ului si cu ce se confrunta un speaker.

  2. Da, viata de speaker este solicitanta dar foarte frumoasa. “It is not a jos, it’s an adventure!” Mult success in ceea ce faci!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Descarcă Gratuit Ebook-ul ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2023 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial reach-ul și vânzările!